På julaftonskvällen blev den 33-åriga sjuksköterskan Johanna Davidsson, från Normlösa, historisk. Hon blev den första svenska kvinna som åkt längdskidor till Sydpolen – helt på egen hand. Hennes skidfärd inleddes den 15 november och i släptåg fanns då en pulka som vägde 120 kilo. Hennes plan var då att avverka de drygt 110 milen, från Hercules Inlet på Antarktis kust till Sydpolen, världens sydligaste punkt, på 50 dagar.

Men färden gick betydligt snabbare än väntat. Redan efter 38 dagar och 23 timmar hade Johanna Davidsson nått sitt mål. Vilket innebär att hon även slog brittiskan Hannah McKeands gamla rekord med drygt åtta timmar.

– Jag är otroligt glad för att ha nått Sydpolen. Det har varit en fantastisk resa så långt. Nu ska jag vila upp mig inför turen tillbaka ut till kusten och sätta full fart igen, säger Johanna i ett pressmeddelande.

Artikelbild

| Tjoho. Så här glad blir man när man blir den första svenska kvinna någonsin att nå Sydpolen på egen hand.

För äventyret är inte över än. Efter att ha vilat i några dagar ska Johanna Davidsson ta sig tillbaka samma väg som hon kom ifrån. Den här gången ska hon kitesegla på skidor. Lyckas hon med det blir hon även första svenska kvinna som genomför den här skidfärden – både fram och tillbaka.

Vi pratade med Johanna Davidsson i september när hon förberedde sig inför den krävande strapatsen. Då sa hon så här.

– Visst vore det kul att vara den första som klarar resan, det ökar motivationen, men just att jag blir speciell är inte särskilt viktigt.