För fyra år sedan stod 1 261 personer i Linköpings tomtkö. Sedan dess har den alltså vuxit med nästan 1 000 köande.

– Bara i år har 543 personer nyanmält sig. Jag får massor med förfrågningar, säger Christer Berkesand, som administrerat tomtkön sedan 1989.

I Sturefors släpptes 23 tomter i våras. 22 är sålda och den 23:e reserverad.

– Det står 100 familjer i kö om någon skulle hoppa av. Jag skulle kunna sälja massor med tomter i Sturefors. I Vikingstad och Harvestad också, säger Berkesand.

I Nykil släpptes 27 tomter för sex år sedan, men de stod länge osålda. I fjol började det röra på sig och nu är 24 av tomterna sålda eller reserverade.

– Ingen vill vara först i ett område. Men det behövs bara att en vågar bygga så kommer andra efter. Jag tror att samma sak kommer att hända i Brokind där tre tomter har sålts nu. 13 lediga finns kvar, säger Berkesand.

Förutom några tomter i Nykil och Brokind finns det fyra lediga tomter i Västerlösa – men det är också allt som finns i Linköpings kommun. Det ser heller inte ut att släppas några tomter den närmaste tiden.

– Vi hade hoppats på Vikingstad, men där har detaljplanen överklagats igen. Så det blir nog inte förrän 2019. Och enligt vad jag hört är det bara några få av tomterna där som kommer att släppas till tomtkön, resten går till byggföretag.

Ansvariga kommunalrådet Elias Aguirre (S) är medveten om den växande kön.

– Vi har haft ett väldigt fokus på stora projekt med hyres- och bostadsrätter i några år. Det blir gärna så i ett läge med kraftig bostadsbrist. Men jag ser att vi kommer att behöva fokusera mer på att ta fram villa- och radhustomter de närmaste åren.

Elias Aguirre nämner Sturefors och Skogsvallen i Linköping som kommande projekt, även om få av tomterna där släpps till tomtkön. Det mesta går till byggföretag.

– De som står i tomtkön vill ha en friliggande villa och det är inte alltid nödvändigt att de får tomten just via kön, kommenterar Aguirre.

På Djurgården kan det om några år byggas några villor, men mest flerbostadshus och radhus.

– Vi behöver ta fler initiativ. Jag tror till exempel att vi behöver få igång byggande i Linghem. Det byggs redan en del, men vi tror att det kan vara läge att börja med mer utveckling där.