I vanliga fall läser Hanna Petersson från Rimforsa till civilingenjör i rymdteknik i Kiruna, vid Luleå universitet. Hon har två år kvar.

Nu är hon också på väg att bli astronaut, kan man säga. Hon kom nämligen in på sommarens Space Studies Program vid International Space University, det som brukar kallas "astronautskolan".

Hanna har varit intresserad av rymden så länge hon kan minnas.

Artikelbild

– Jag kommer ihåg när pappa sa att man kunde åka hur långt som helst ut i rymden och aldrig komma fram... och att man inte vet vad som finns därute.

Hon drömmer om att delta i utvecklingen av ny, spännande teknik och få jobb på ESA eller NASA.

Just nu står planeten Mars i fokus för rymdforskningen.

Ingår rymdfärder i din dröm?

Artikelbild

– Nja, det är tveksamt. Jag har så mycket anlag för åksjuka, så jag stannar nog på jorden. Men man vet ju aldrig...

Varje år arrangeras Space Studies Program i ett nytt land med omkring 100 deltagare från 30 länder. I år hålls den i Haifa i Israel. Hanna Petersson är, såvitt hon vet, den enda svensk som antagits i år, och förra året var det ingen från Sverige som kom med på utbildningen.

Artikelbild

Den består av projekt, föreläsningar och seminarier om rymden. Buzz Aldrin, som var den andra människan på månen, ska gästföreläsa, liksom änkan till Ilan Ramon som var Israels första astronaut, en av de som omkom när rymdfärjan Columbia förolyckades.

Hanna Petersson trodde egentligen inte att hon hade en chans att komma med på den här utbildningen.

Artikelbild

– Det var en lång ansökningsprocesdur och många andra deltagare hade doktorstitlar eller har jobbat inom rymdindustrin i många år. Så jag vet inte riktigt hur jag kunde komma med.

Hon har fått 200 000 kr i stipendier för att kunna delta, bland annat från European Space Agency (ESA) och Svenska Rymdstyrelsen.