Arkitekturprogrammet har tagits fram för att det ska finnas en övergripande plan att följa när Linköping växer. Meningen är att centrumkärnan ska utvidgas, bland annat så att centrum sträcker sig över Stångån.

Organisationen Sveriges arkitekter delar varje år ut "Planpriset" för bästa samhällsplanering. I år har juryn gått igenom planer från cirka 40 städer, fyra av dessa har nu nominerats. Förutom Linköping är det Göteborg, Malmö och Jönköping.

Syftet med priset är att sprida goda exempel. De som nominerats har alla visat hur social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet hör ihop. I just Linköpings arkitekturprogram ser juryn ett pedagogiskt anslag som gör programmet lätt att förstå, det består av nio principer som ska göra stadens arkitektur berörande, robust och användbar.

Artikelbild

| Utsikt över Linköping

Vinnaren i denna tävling presenteras vid Arkitekturgalan den 19 mars.

Arkitekturprogrammet i Linköping har tagits fram med vetskapen om att kommunen sannolikt kommer att nå 200 000 invånare inom en inte alltför avlägsen framtid. Just nu avgränsas stadskärnan av Vasavägen, Östgötagatan, Drottninggatan och Hamngatan. När staden växer kommer stadskärnan att nå över Stångån. Bostäder och stadskvarter finns redan inritade invid Saab arena.

Det som eftersträvas är helt enkelt "mer och bättre innerstad", just den frasen används i arkitekturprogrammet.

Här kan du läsa Arkitekturprogram för Linköpings innerstad.