Plan: Riv centrum och bygg bostäder

Stångåstaden har planer på att riva Abisko Centrum och bygga bostäder på båda sidor av Bergsvägen. Sammanlagt kan det bli över 300 lägenheter.

Abisko centrum är inte så fullt av liv som det en gång var. Stångåstaden överväger nu att riva de låga centrumhusen.

Abisko centrum är inte så fullt av liv som det en gång var. Stångåstaden överväger nu att riva de låga centrumhusen.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-09-17 06:00

– Det är bara på idéstadiet, men vi tittar på möjligheten att bygga i Abisko centrum. Förmodligen skulle vi i så fall riva de låga centrumdelarna. Det skulle kunna bli ett hundratal bostäder där, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.

Ett stenkast därifrån, i stadsdelen Åbylund på andra sidan Bergsvägen, ligger två stora parkeringsdäck. Där har Stångåstaden länge haft planer på att bygga flerfamiljshus. Det kommunala bolaget lämnade redan 2013 in ett planförslag till kommunen där de skissade på 230 lägenheter samt nya parkeringsplatser.

Nu tittar Stångåstaden på möjligheten att slå ihop de två projekten till ett, med över 300 lägenheter.

Planförslaget i Åbylund har blivit liggande i plankontorets byrålåda i flera år i väntan på att det ska bli klart var Ostlänken ska gå genom staden. 

I förra veckan aviserade dock kommunalrådet Muharrem Demirok (C) att man tröttnat på att vänta på besked från Trafikverket. Samhällsbyggnadsnämnden gav då för första gången ett positivt planbesked för ett projekt som ligger i den korridor som kan komma att påverkas av Ostlänken. Det rörde sig om HSB som vill bygga ett 100-tal lägenheter på gamla Stämpelfabrikstomten i Vasastaden.

Den ändrade politiska inriktningen gör att Stångåstaden nu kan börja damma av bostadsplanerna i Åbylund, som också ligger i Ostlänkskorridoren. Att korridoren är så bred beror på att ett tunnelalternativ skulle kunna påverka hur djupt man kan bygga källare och garage – om Ostlänken dras över jord är det däremot ingen som tror att den kommer att påverka Vasastaden eller Åbylund.

Abisko – i Linköping uttalat med betoning på den andra stavelsen – fick sitt fjällinspirerade namn för att kvarteret på den tiden var stadens nordligaste. Centrumanläggningen stod färdig 1957 och beskrevs i Corren som en stad i staden. Där fanns post, bank, apotek, läkarmottagning, speceriaffär, fisk- och grönsakshandel, herr- och damfrisör, bokhandel, blomsteraffär, ungdomsgård, radioaffär och manufakturaffär.

Numera ger torget ett ganska ödsligt intryck. Den fina mosaikfontänen är torrlagd sedan länge och ett par lokaler står tomma. Men restaurang Abisko Skeppet håller ställningarna och här finns skönhetssalong, tandläkare, tatueringsstudio, bibelcenter, solarium och nagelterapeut.

– Det är en annan tid idag än när Abisko centrum byggdes. Nu behöver man göra något bättre av det där området, säger Fredrik Törnqvist.

Det finns planer på att ersätta parkeringsdäcken vid korsningen Bergsvägen–Grenadjärgatan i Åbylund med bostäder.
Det finns planer på att ersätta parkeringsdäcken vid korsningen Bergsvägen–Grenadjärgatan i Åbylund med bostäder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!