Den 1 juli 1926 blev flygvapnet en självständig försvarsgren. Vid den tidpunkten var sedan länge Malmen etablerat som ett centrum för det militära flyget i Sverige. Redan 1913 startade den första militära flygskolan på Malmen.

Klara flygplan

Höjdpunkten i firandet av flygvapnet blir de två flygdagarna på Malmen lördagen den 27 och söndagen den 28 augusti. Redan nu är det klart att en rad välkända, såväl svenska som utländska flygfarkoster, kommer att visas upp på både marken och i luften (se faktaruta). Arrangörerna räknar med att tiotusentals flygintresserade ska följa uppvisningarna.

Artikelbild

| Team 60 i formation.

Team 60

Flygentusiaster som har svårt att vänta så länge kan dock skriva upp ett annat datum i almanackan – nämligen fredagen den 1 juli. Då firas flygvapnets 90-årsdag på Karlavägen i Stockholm. De som tar sig till huvudstaden kommer bland annat att kunna se en överflygning av Team 60 i formation. Team 60, som består av lärare på flygskolan på Malmen, flyger skolflygplanet SK 60.

Den som inte kan resa till Stockholm behöver dock inte misströsta. Vid 14-tiden den aktuella dagen kommer Team 60 även att genomföra en överflygning över Flygvapenmuseum i Malmslätt. Samma eftermiddag kommer Hemvärnets musikkår att öva i Malmslätt inför högvakten.

– Istället för att öva inne på området kommer musikkåren att marschera genom Malmslätt, säger Lasse Jansson, informationschef på helikopterflottiljen.