Strax efter klockan 14.00 på torsdagen slog personalen på St1-macken i Ekholmen larm om någon manipulerat en av pumparna. Någon form av elektronisk utrustning hade applicerats. Mikael Månsson, förundersökningsledare för bedrägeribrott vid polisen i Östergötland, säger att det var en kund som upptäckte utrustningen.

– En kamera ramlade ner när en kund skulle tanka. Man kan säga att utrustningen fallerade, vilket gjorde att det upptäcktes. Antagligen monterades utrustningen någon gång mitt på dagen i Ekholmen.

Slet bort

Knappt fyra och en halv timme senare, vid 18.30-tiden, kom nästa larm. En kund var i färd med att tanka på St1-macken på Kungsvägen i Mjölby när denne upptäckte skimningsutrustningen. Kunden agerade resolut och slet helt enkelt bort utrustningen

– En kund upptäckte utrustningen och avlägsnade den från apparaten.

Kontakta banken

Enligt Mikael Månsson är det ännu oklart om bedragarna kommit över några pengar genom att använda kortinformation som samlats in med hjälp av skimningsutrustningen. Den som har tankat på de aktuella bensinstationerna bör dock vidta vissa åtgärder:

– Det är viktigt att man kontaktar sin bank och kontrollerar sitt kontoutdrag. Vid minsta misstanke ska man spärra sitt kort.

Polisen har ännu så länge inga spår efter gärningsmännen.

– Men det verkar osannolikt att det sker två likadana brott utan att det finns ett samband. Den här typen av utrustning är inte billig, men det kan vara någon som har flera utrustningar.

Blivit ovanligare

Under de senaste åren har polisen i Östergötland haft relativt få ärenden som rör bedrägerier med skimningsutrustning.

– Det måste vara ett par år sedan vi hade något liknande i Östergötland. Vi får se om det blossar upp igen.

Efter larmet i Mjölby kontrollerade polisen flera andra bensinstationer i länet. Dock utan att upptäcka något misstänkt.