- Tyvärr är sommaren säsong för den här typen av beteenden, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Förra sommaren hade vi återkommande problem, säger Fredrik Kliman, presstalesman vid polisen till Corren.

Polisen fick flera samtal vid 16-tiden på torsdagseftermiddagen om en utlandsregistrerad bil som stod parkerad vid sidan av vägen vid Kåparparpsrondellen i Linköping. Samtidigt ska en man försökt få förbipasserande att stanna och flera andra personer ska ha suttit i den parkerade bilen.

Polisen kom till platsen, men kontrollen var utan anmärkning och föraren sa att de fått slut på bränsle. Bilen kunde dock fortsätta att rulla för egen maskin.

Samma bil kontrollerades tidigare under dagen. Då på länsväg 134 i höjd med Pinnarp efter att en patrull misstänkt brottslig verksamhet. Inget brott kunde konstateras vid de bägge händelserna.
Polisen uppmanar nu allmänheten att fortsätta larma om man misstänker så kallade vägpirater.

- Tillvägagångssättet är välkänt. Man ställer sig vid vägkanten, låtsas ha fått fel på bilen och försöker stoppa andra trafikanter. Om man fått stopp på någon försöker man antingen lura personer på kontanter eller andra värdeföremål. Eller så försöker man sälja värdelösa prylar, under förespegling att det är guld eller något annat. Bedrägeriförsök eller i värsta fall stölder är kopplat till den här typen av tillvägagångssätt , säger Fredrik Kliman. 

Den här typen av vägpirater är ganska välkänt sedan många år.

- Det gör att de här personerna dyker upp ringer man ofta polisen. I väldigt många fall finns inget brott begånget, det beror på att folk fått upp ögonen för det. Men det är viktigt att åka ut och kontrollera vilka det är som står där, få reda på var har de varit tidigare och eventuellt kan de finnas efterlyst i något register.

- Viktigt är att ringa och larma direkt, inte när man kommer hem. Om man stannar, och tror att det är en person som är i verklig behov av hjälp, får så kan det ju faktiskt vara, gå inte ur bilen utan veva ner rutan och fråga vad de behöver hjälp med. Om de behöver ringa 112, gör det åt dem, låna inte ut mobiltelefonen, säger Fredrik Kliman.