Polisen: Vem är den rådiga kvinnan?

En 17-årig flicka blev bestulen på sin plånbok när hon passerade ett övergångsställe. Nu vill polisen komma i kontakt med ett vittne som ingrep och tog tillbaka stöldgodset.

En kvinna som blev vittne till en fräck stöld söks av polisen.

En kvinna som blev vittne till en fräck stöld söks av polisen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/Arkivbild

Linköpings kommun2019-10-19 13:00

Det var den 4 september i år, vid 08.30-tiden som stölden skedde. En 17-årig flicka var i färd med att passera övergångsstället i korsningen mellan Malmslättsvägen och Bjälbogatan när en kvinna sträckte sig efter hennes plånbok. 

– Tonårsflickan förvarade plånboken i sin väska och märkte inte att hon blev bestulen, säger polisens förundersökningsledare, Martin Hedberg vid Linköpingspolisen. 

En annan kvinna som befann sig på övergångsstället såg dock stölden och handlade lika omedelbart som resolut.   

– Hon skrek: "Vad gör du?" Sedan tog hon tillbaka den stulna plånboken och lämnande tillbaka den till tonårsflickan, säger Hedberg.   

En polispatrull larmades till platsen och identifierade den misstänkta tjuven – en kvinna i 60-årsåldern som är känd av polisen sedan tidigare. Polisen höll även förhör med den 17-åriga flickan. Däremot fanns inte vittnet som ingrep kvar på platsen. 

 – Vi vill väldigt gärna komma i kontakt med det här vittnet. Tyvärr har vi inget signalement på henne, men hon kanske känner igen sig i beskrivningen. Om hon gör det får hon gärna ringa till mig, säger Hedberg.

Utan kvinnans vittnesmål kan det bli svårt att lagföra den misstänkta tjuven. 

– Vi rubricerar det här som en grov stöld med tanke på att 17-åringen bar plånboken på sig  när stölden skedde. 

Straffet för grov stöld är fängelse i mellan sex månader och sex år.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!