Den 7 september i år larmades en ambulans till en lägenhet i Skäggetorp. Enligt de första uppgifterna skulle en man ha ramlat inne i badrummet och gjort sig illa. Ambulanspersonalen hittade en man som hade en sårskada i huvudet och brännskador på sin ena axel. Mannen hade dessutom drabbats av en lårbensfraktur.

Den skadade mannen ville till en början inte berätta vad han råkat ut för. Efter ett tag uppgav han dock att en 30-årig granne hade misshandlat honom med en stor kopp som innehöll kokhett vatten. Mannen påstod även att 30-åringen hade uppmanat honom att inte berätta för polisen vad som hänt. Detta var, enligt åklagaren, förenat med ett dödshot.

30-åringen åtalades för grov misshandel och övergrepp i rättssak. Under rättegången nekade han till brott.

Linköpings tingsrätt har nu valt att frikänna 30-åringen på bägge punkterna – och detta beror på den bristfälliga bevisningen. Ingen bevissäkring gjordes i det blod som hittades i lägenheten. Inte heller porslinsskärvorna efter den krossade koppen undersöktes närmare. Brottsoffret uppgav att 30-åringen hade använt hans mobiltelefon. Men polisen undersökte inte telefonen för att säkra eventuella spår. "Samtliga dessa brister i utredningen får falla tillbaka på åklagaren", skriver tingsrätten i domen.

30-åringen döms dock för en rad andra brott som han begått vid andra tillfällen – bland annat misshandel och olaga hot – till fängelse i fem månader.