En anhållen för inblandning i explosion

På fredag slog polisen till mot en adress i Ljungsbro och grep en man som misstänks för inblandning i en av sommarens explosioner.

Polisens tekniker och civilklädda poliser lämnar fastigheten i Ljungsbro.

Polisens tekniker och civilklädda poliser lämnar fastigheten i Ljungsbro.

Foto: Peter Jigerström

Ljungsbro2019-10-04 12:21

Polisen var under fredagsmorgonen på plats vid ett flerfamiljshus i Ljungsbro. Poliser med hundar sågs i området och polisens kriminaltekniker och civilklädda poliser bar ut föremål i bruna papperspåsar från fastigheten.  

Polisen bekräftade vid 13-tiden att en person gripits och att insatsen var en del i en pågående förundersökning om ett grovt brott. "En person har gripits men mer detaljer kan i nuläget inte lämnas med anledning av förundersökningssekretess", skrev polisen. På eftermiddagen gick dock polisen ut med mer information: 

– En person är frihetsberövad som misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Utredningen leds av Åklagarmyndighetens riksenhet mot internationell och organiserad brottslighet, bekräftade kommissarie Daniel Axelsson, chef för Linköpingspolisens enhet för grova brott.  

Mannen anhölls senare. Hans advokat Gustav Sandberg berättar att han och hans klient under dagen haft ett långt förhör med polisen.

– Han förnekar all inblandning, säger Sandberg.

Åklagaren har fram till måndag klockan 12 på sig att begära mannen häktad. 

Våra källor uppger att misstanken mot den frihetsberövade mannen rör sprängningen på Garnisonen den 19 augusti i år. Det var när polisens bombtekniker skulle desarmera en bomb som applicerats på en moped som explosionen inträffade. En förrådsbyggnad som tillhör polisen raserades fullständigt. 

Mopeden stals i Ryd den 26 maj. Fyra dagar senare, den 30 maj, fick en polispatrull syn på mopeden på Ågatan. Mopedföraren försökte att undkomma. I korsningen mellan Skepparegatan och Gripgatan hoppade föraren av mopeden och sprang från platsen.  

I anslutning till mopeden hittade polisen en integralhjälm med ett speciellt röd-vit-svart mönster. Hjälmen är ett av polisens mer intressanta spår i utredningen. 

Samma utredningsgrupp som utreder sprängningen på Garnisonen utreder även sprängdådet på Ådalagatan den 7 juni. Polisen har kommit fram till att dynamit användes vid både Garnisonen och Ådalagatan.

Det är ännu oklart om mannen som misstänks för inblandning i sprängningen på Garnisonen även utreds för inblandning i sprängdådet den 7 juni. 

– Självklart är det av intresse när man hittar sprängmedel i Linköping att se om det finns några kopplingar, har Daniel Axelsson tidigare sagt.

Civilklädda poliser på plats i Ljungsbro.
Civilklädda poliser på plats i Ljungsbro.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!