Politikerna sade ja till ny idrottshall

Flera grannar har protesterat, men politikerna säger ja till en kombinerad idrottshall, bibliotek och skolmatsal i Sturefors.

Kommunala Lejonfastigheter ska bygga idrottshall, bibliotek och skolmatsal vid Vist skola.

Kommunala Lejonfastigheter ska bygga idrottshall, bibliotek och skolmatsal vid Vist skola.

Foto: Åke Alvin/arkiv

Linköpings kommun2019-11-19 18:00

Byggnaderna ska uppföras på grusplanen söder om Vist skola. Sammanlagt handlar det om en byggnadsyta på 2 200 kvadratmeter och bygget är förstås efterlängtat av många Stureforsbor.

Men en rad grannar har också haft synpunkter på att få ett så stort bygge inpå knuten. De har bland annat pekat på att deras tomter och kyrkogården skuggas, att träd ska fällas, att det blir mycket trafik samt att utsikten försämras och insynen ökar. 

Brist på parkeringsplatser när det är arrangemang i idrottshallen och kyrkan samtidigt oroar också grannarna. Idrottshallen får bara 11 parkeringsplatser, men på kvällar och helger är tanken att skolans 22 bilplatser också kan användas.

Detaljplanen blev överklagad till mark- och miljödomstolen, som avvisade överklagandet.

Nu har en enig byggnämnd beviljat bygglov. På en punkt avviker byggplanerna från detaljplanen. Idrottshallen är 8,9 meter hög och på bredden går den in en meter i ett område där maxhöjden enligt detaljplanen bara är 8 meter.

– Det är för att få plats med en fullstor bollplan med läktare. Det är en liten avvikelse. Skulle någon överklaga bygglovet av det skälet har jag svårt att se att den lilla avvikelsen skulle innebära något problem, säger nämndens ordförande Stefan Erikson (M).

I samband med att idrottshallen, matsalen och biblioteket byggs ska Vist skola renoveras. När den nuvarande matsalen och biblioteket töms blir det plats för ytterligare 50–120 elever på skolan, som i dag har kapacitet för 300.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!