I maj gick en festinbjudan ut till alla medlemmar i Linköpings akademiska ridklubb. "Vi i styrelsen älskar hästar och bjuder därför så väl medlemmar som skojfriska ickeridande till en kväll hos De Klomp där det bjuds på häst."

Reaktionerna lät inte vänta på sig. En protestlista seglade snabbt upp på nätet och nästan 1 000 personer hann att skriva under innan namninsamlingen avslutades.

På Linköpings akademiska ridklubb är man överraskad över de starka reaktionerna.

– Vi trodde att vi kanske skulle få någon upprörd kommentar, men inte att de skulle starta en namninsamling. Verkligen inte, säger Frida Dagsgård, kassör och vice ordförande i ridklubben.

Hon berättar att idén om en festkväll med hästkött på menyn var något som växte fram under ett möte i våras.

– Det började som ett skämt. Någon sa att vi kanske skulle göra en hästprovning. Först skrattade alla, sedan tänkte vi att det var något vi faktiskt skulle kunna göra. De serverar hästkött på De Klomp och det tycker jag är bra, säger Frida Dagsgård.

Hon vill nu lyfta diskussionen om djurhållning i Sverige.

– Det är ett stort problem att man kastar bort så mycket kött i stället för att använda det. När min farfar var liten födde de upp kaniner som de åt. De tog vara på allt kött. I dag tar man nästan inte vara på något. Vi ville uppmärksamma det och rucka lite på tabun kring hästkött, säger Frida Dagsgård.

Hon får medhåll från Take Aanstoot på De Klomp. I restaurangen på S:t Larsgatan finns hästkött på menyn året om.

– Jag tycker att det är bra att man diskuterar djurhållning och köttkonsumtion. Både ur miljösynpunkt och ur etiska aspekter. Varje år eldar vi upp flera miljoner ton hästkött, säger Take Aanstoot.

Han är inte förvånad över debatten som har blossat upp på nätet.

– Förr eller senare kommer Djurens rätt eller någon som är felinformerad och har synpunkter. Men de flesta som skrivit under namninsamlingen är från andra delar av Europa och USA där det är mer tabu att äta häst, säger Take Aanstoot.

Enligt Frida Dagsgård har många inom ridklubben tagit illa vid sig av den hårda kritiken, men hoppas samtidigt att det här kan leda till något positivt.

Kan du förstå att det finns människor som tycker att det är konstigt att en ridklubb väljer att äta hästkött?

– De här hästarna har förmodligen mått bättre än de flesta grisar vi har i våra matlådor. Det vore bra om vi kan lägga vikt på vad det är för kött vi egentligen äter och hur djuren har mått. Jag tror att många missar den kopplingen, säger Frida Dagsgård.