Inbrottet skedde i Röda korsets lokaler på Repslagaregatan under natten till den 5 maj i år. Inbrottstjuven krossade en ruta i entrédörren och tog sig sedan in i lokalerna. Väl inne i lokalerna bröt tjuven upp en dörr till ett rum där det stod ett kassaskåp. Gärningsmannen lyckades få med sig kassaskåpet – som innehöll kontanter till ett okänt värde.

Polisens kriminaltekniker gjorde ett viktigt fynd. I kopieringsrummet hittades en öppnad ölburk. Ölburken var nästan full. Polisen förhörde personal och ideellt engagerade i Röda korset – som försäkrade att det inte förekommer någon alkoholkonsumtion i lokalerna.

Nationellt forensiskt centrum kunde slå fast att det fanns dna-spår på ölburken – spår som visade sig komma från en 26-årig man.

Artikelbild

| Under natten till den 5 maj i år drabbades Röda korset av inbrott.

26-åringen åtalades för stöld. Under rättegången nekade han till brott. Han hade dock svårt att förklara hur ölburken med hans dna hamnade i lokalen. Möjligen, hävdade 26-åringen, hade han givit burken till en annan person som sedan tog med sig den in i lokalen.

Linköpings tingsrätt är inte imponerad av mannens förklaring. Rätten anser inte att mannens uppgifter är särskilt trovärdiga och dömer honom för stöld. 26-åringen döms dessutom för en rad andra brott – bland annat tillgrepp av fortskaffningsmedel, bedrägeri och häleri. Enligt tingsrätten har mannens brottslighet "ett uppenbart samband med hans missbruk" och han döms därför till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Om fängelse hade valts som påföljd hade straffet blivit fängelse i ett år och fyra månader.