Rattfyllerist nära köra på barn

Den 41-åriga kvinna var påverkad av alkohol när hon satte sig bakom ratten. Det höll på att sluta riktigt illa.

En 41-årig kvinna, som var påverkad av alkohol, vara när att köra på ett barn på ett övergångsställe.

En 41-årig kvinna, som var påverkad av alkohol, vara när att köra på ett barn på ett övergångsställe.

Foto: TT/Arkivbild

Linköpings kommun2019-11-19 11:30

Vid 07.30-tiden på morgonen den 16 januari i år färdades en polispatrull på Lasarettsgatan i centrala Linköping. Plötsligt noterade poliserna att en framförvarande bil var nära att köra på en flicka som var på väg att korsa ett obevakat övergångsställe. Flickan lyckades hoppa undan.  

Poliserna bestämde för att försöka stoppa bilen. Detta visade sig dock inte bli enkelt. Poliserna blinkade med helljus och tutade med signalhornet – men trots detta fortsatte den 41-åriga kvinnan att köra. Först efter cirka två kilometer, på Brokindsleden i höjd med Hejdegården, insåg 41-åringen att hon borde stanna. 

När poliserna väl började prata med 41-åringen lade de märke till att hon hade glansiga ögon och luktade alkohol. Ett utandningsprov visade att hon var påverkad av alkohol. Alkoholkoncentration i hennes utandningsluft uppgick till 0,34 milligram per liter – vilket motsvarar 0,68 promille alkohol i blodet. Kvinnan medgav att hon hade druckit mellan fyra och fem glas vin dagen innan.  

Enligt åklagaren, som senare väckte åtal för grovt rattfylleri, var rutorna på 41-åringens bil delvis nedisade. 

Linköpings tingsrätt har nu dömt 41-åringen för grovt rattfylleri. Domstolen anser att det är bevisat att hon inte uppmärksammade barnet vid övergångsstället. Däremot anses det inte vara utrett att rutorna var nedisade. 

41-åringen, som är ostraffad sedan tidigare, döms till villkorlig dom och samhällstjänst i 50 timmar.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!