Den 12 maj i år körde 26-åringen motorcykel på E4 i höjd med Vikingstad när han råkade ut för en olycka. Han fördes till sjukhus i ambulans.

Efter olyckan lät polisen ta ett prov som visade att 26-åringen var påverkad av cannabis och han åtalades därför för rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Under rättegången nekade mannen till brott och förklarade att han inte använder cannabis. 26-åringen uppgav att han kvällen före incidenten hade umgåtts med några bekanta i en park och att han då hade blivit bjuden på en bakad chokladkaka. Mannen förklarade för rätten att han möjligen kunde ha fått i sig cannabis – oavsiktligt – när han åt av kakan.

En majoritet av tingsrättens ledamöter underkänner 26-åringens förklaring och har nu dömt honom för såväl rattfylleri som ringa narkotikabrott. Straffet blev 50 dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor. Tingsrätten var dock inte enig. En nämndeman vill frikänna 26-åringen med motiveringen att den åtalade kunde ha fått i sig narkotikan genom förtäring av en kaka.