– Vi var väl 18 personer när det hölls första gången 2010. Sen tog vi dit någon föreläsare för att dryga ut det lite så att det skulle komma någon över huvudtaget. Sen körde vi vidare och det började komma kanske 50 personer. Och så körde vi igen och igen, säger Tomas Ahlström från LiU Innovation.

Han är en av de som arrangerar årets konferens i Kårhuset Kollektivet på Ågatan på onsdag – och antalet besökare, föreläsare och utställare har ökat rejält sen den där första gången.

– När det kom 500 personer förrförra året tyckte vi att det var jättemycket. I år sa vi att vi skulle försöka få hit 1 000 personer även då det aldrig skulle gå, så många spelintresserade personer finns det inte i regionen trodde vi. Men, med alla inräknade är vi nu uppe i över 1 300 personer – det blir smockfullt.

Artikelbild

| Bild från förra årets konferens.

Studenttävlingen, LiU game award, är fortfarande en central del av dagen men konferensdelen med föreläsare och utställare är numera det som syns allra mest. Föreläsningarna är uppdelade i två olika "tracks": Ett Science track med fokus på akademisk forskning och tekniken bakom spelet och ett Game track med inbjudna föreläsare från spelbranschen. I år kommer bland andra internationella spelutvecklare från stora företag som Blizzard och Ubisoft.

–  I takt med att evenemanget växer är det lättare att få hit tyngre talare. Sverige har också ett gott rykte internationellt att vara väldigt långt fram inom innovation och spelutveckling. Många föreläsare är nyfikna och intresserade av att komma hit och lära av oss, säger Tomas Ahlström.

Det första som möter besökarna är företagsutställningen där 20 företag ställer ut.

– Vi har dammsugit alla roliga företag i regionen som har något kul att visa upp. Vi försöker få utställarna att inte bara stå med en roll up och ha karameller och visitkort.

Längst in i lokalen hittar man spelutställningen där runt 20 lokala spelutvecklare får visa upp sina produkter. De allra flesta spelutvecklarna kommer från universitetet eller från East Sweden Game men även några "utifrån" som har hört av sig får vara med.

På konferensen kommer det även finnas många inbjudna gäster från näringslivet som kanske inte jobbar med spel men som intresserar sig för spelteknologi. Att få till möten mellan företagare och spelutvecklare är också ett av arrangörernas mål.

– Det här är ett socialt och trevligt evenemang dit många går för att bli inspirerade och ha kul, men det finns en baktanke också: vi vill främja entreprenörskap och företagande. Det här är en framtidsbransch som vi vill ha i regionen, säger Tomas Ahlström.