John Godoy arbetar som optiker på Synoptik i Linköping och har arbetat som reseledare sedan nio år tillbaka. Under de senaste åren har han varit med och utvecklat Optiker utan gränser.

– Det är en fantastisk upplevelse att se hur världen förändras genom sitt yrke. Det är många länder som skriker på vår hjälp, säger John Godoy.

Optiker utan gränser har befunnit sig i Bolivia tidigare, men de ska besöka landet igen eftersom de har ett stort behov av hjälp. Till skillnad från förra gången har John utvecklat en Screening Manual. Manualen är tänkt att vara till hjälp för kommunala hälsoarbetare att upptäcka synförändringar. För att göra kontrollen behöver man inte vara en legitimerad överläkare eller optiker.

­– Screening påminner om 4-årskontrollen i Sverige. Tanken är att vi ska träna hälsoarbetare att kunna göra en screening.

Den 1 april åker John ner tillsammans med nio andra optiker och assistenter från hela Sverige för att träna upp 25 hälsoarbetare. Tillsammans har de med Synoptiks 140 butiker och samarbetspartners samlat in 74 073 begagnade glasögon. De har även planer på att besöka Bolivia fler gånger.

– Vi planerar in en ny resa i augusti eller november, säger John Godoy.