– Det gick så fort. Vi hade haft en skön fredag med 25 grader varmt och ganska stilla. Sedan såg vi hur kolsvarta moln närmade sig. Jag sa till några som var på väg att rida ut, att de nog inte borde göra det. Och jag plockade in några foderbyttor som kunde blåsa i väg.

Sedan kom stormen direkt mot dem:

– Det var som att bli överkörd av en buss! Jag skickades rakt ner i marken. Jag föll omkull. Det haglade och blåste hårt. Det var sådana extrema krafter som jag aldrig har sett förut.

Artikelbild

| Kim Loord, Stall Assedun, med hästen Marrakesh ANT och sonen August. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Inne i ridhuset befann sig flera personer som red på sina hästar.

– Haglet smattrade. Jag tog mig in i stallet. Men snart sprang en av tjejerna in och så att ridhustaket håller på att ge med sig.

Med ett brak fläktes taket upp. Och inte långt senare lugnade allt ner sig igen.

– Fem–tio minuter kanske. Längre än så var det inte. Sedan var det solsken igen. Nu har vi ett hål som är ungefär fem gånger tio meter i taket.

Artikelbild

| Assedun ridhus i Rappestad. Stormen Knud drog förbri och rev upp taket på ridhuset samtidigt som flera hästar och ryttare befann sig där inne.

Kim Loord har vuxit upp med hästverksamheten på gården. De hyr ut stallplatser för cirka 35 hästar och har utomhusbanor för ridning, och många som tillhör stallet är ute och tävlar med sina hästar. I dag är Kim Loord väldigt tacksam.

– Jag är så glad att ingen skadades. Hästarna var lugna i ridhuset hela tiden och ingen människa skadades. Det är huvudsaken.

Artikelbild

| Assedun ridhus i Rappestad. Stormen Knud drog förbri och rev upp taket på ridhuset samtidigt som flera hästar och ryttare befann sig där inne.

Nu återstår att laga taket.

– Det är fackmannamässigt byggt och besiktat. Det var mina föräldrar som byggde ridhuset för 18 år sedan så det har stått emot både stormen Gudrun och Per. Men det här var verkligen enorma krafter! säger Kim Loord.