Under måndagen började Janssons Entreprenads grävskopa sitt jobb. Bestorps båtklubb blir tills vidare utan vinterförvaring för medlemmarnas båtar.

Linköpings kommun ska med hjälp av Naturvårdsverkets 42 miljoner sanera marken och botten närmast stranden från dioxinföroreningar. Dessa har bildats av kemikalier som sågen behandlade virket med fram till 1958.

– Större delen av båthuset blir flis hos Stena Metall. Resten kör vi som farligt avfall till Sakab i Kumla. Det är en enkel rivning som blir klar redan under veckan, säger Kjell Jansson på Janssons Entreprenad.

Artikelbild

| Det gamla sågverket i Bestorp rivs nu och under 2019 ska marken saneras från dioxiner med pengar från Naturvårdsverket.

Båtklubbens område ligger högst upp på länsstyrelsens lista över förorenade platser i Östergötland. Det blir det alltså ändring på under 2019.

Dioxin är en klass av ämnen som bryts ner långsamt och samtidigt är mycket giftiga. Vi människor får främst i oss dessa ämnen genom maten. De är fettlösliga och finns mest i fisk, kött samt mejeriprodukter.

Sverige har cirka 4 000 områden där sågverk funnits. Av dessa är runt 750 av typen "sågverk med doppning" som gett upphov till ett antal områden med dioxinförgiftningar, som i Bestorp.

LÄS MER:Nu ska gifterna bort – för 42 miljoner