I december förra året dömde Linköpings tingsrätt 48-åringe Lars Wallin till fyra års fängelse för grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri. Enligt rätten var det bevisat att han under flera års tid lurade Försäkringskassan i Östergötland på drygt 13,5 miljoner kronor. 48-åringen hade kraftigt överdrivit sina funktionshinder i syfte att få personlig assistans dygnet runt - till en kostnad för Försäkringskassan, och i slutänden skattebetalarna, på 190 000 kronor i månaden. Lars Wallin åberopade bland annat ett läkarintyg som påstod att han omedelbart skulle dö om han inte fick hjälp med sina grundläggande behov.

48-åringens sambo och två bröder arbetade som personliga assistenter och dömdes till fängelse i mellan ett år och sex månader och två år. Domstolen ansåg att det var bevisat att samtliga tre kände till att 48-åringen inte hade rätt till personlig assistans.

Polisen avslöjade bluffen i maj förra året. När 48-åringen och hans sambo landade på Arlanda efter en längre tids vistelse i USA kunde spanarna konstatera att 48-åringen, som på pappret var rullstolsburen, kunde gå utan stöd. Polisen filmade även i smyg när 48-åringen senare utförde trädgårdsarbete utan några synliga problem.

Artikelbild

Hovrätten anser i domen att tingsrätten i stort sett har gjort en riktig bedömning av bevisningen och fastställer straffet på fyra år för Lars Wallin. När det gäller rullstolsmannens bägge bröder, 36 och 54 år gamla, anser dock hovrätten att deras straff ska sänkas något.

36-åringen får sitt straff sänkt till fängelse i ett år och sex månader, medan 54-åringen får straffet sänkt till ett år och fyra månader. Bröderna behöver inte heller betala fullt lika mycket i skadestånd - för 36-åringen handlar det om 2,9 miljoner kronor och för 54-åringen om 2,3 miljoner kronor.

Rullstolsmannen och hans tidigare sambo, som får sitt straff på fängelse i två år fastställt, ska betala 13,5 miljoner kronor, respektive 5,3 miljoner kronor i skadestånd.