S föreslår att vårdhundar införs i Linköping

Äldreboenden i Linköpings kommun ska få hundar som bidrar till vården. Det föreslår Socialdemokraterna, som ser många fördelar.

Vårdhundar kan erbjuda sällskap och närhet och motverka demens och ensamhet. Bilden är tagen vid ett gruppboende i Helsingborg.

Vårdhundar kan erbjuda sällskap och närhet och motverka demens och ensamhet. Bilden är tagen vid ett gruppboende i Helsingborg.

Foto: Erland Vinberg / TT

Linköpings kommun2019-09-23 10:30

– Vi har förstått att när en äldre person, särskilt med demenssjukdom, får träffa en vårdhund så ger det många positiva effekter, säger Mikael Sanfridsson (S), kommunalråd och vice ordförande i äldrenämnden.

I ett förslag till kommunfullmäktige skriver Socialdemokraterna att vårdhundar bör införas i Linköping. Hur många hundar det kan röra sig om får man utreda, säger Mikael Sanfridsson:

– Man får prova sig fram i det. Men personer som får demenssjukdomar ökar i samhället och vi menar att det är bra att införa det här så fort som möjligt.

Socialdemokraterna konstaterar, efter kontakt med äldreboenden och demensföreningen i Linköping, att vårdhundar på äldreboenden kan leda till att äldre behöver färre mediciner, blir mindre oroliga och känner sig mindre ensamma, och hundarnas närvaro gör också de äldre mer motiverade att delta i promenader och andra aktiviteter.

Vem som ska äga och ansvara för vårdhunden får utredas, säger Mikael Sanfridsson. En möjlighet är att utbilda hundarna tillsammans med vårdpersonal.

– Hunden och den vårdutbildade blir sedan ett hundekipage, kan man säga. Kommunen står då för kostnader för hunden.

Hans förhoppning är att kommunfullmäktige ska besluta i ärendet inom ett år, och att vårdhundar ska finnas på äldreboenden i Linköping om som längst två år.

Vårdhundar kallas också terapihundar. Hundarna testas om de är lämpliga för uppdraget och utbildas under cirka ett år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!