S oroar sig för svartkontrakt i Linköping

Hur stor är omfattning med svartkontrakt i Linköping? Den frågan ställer sig oppositionsrådet Kristina Edlund (S).

Socialdemokraternas Kristina Edlund befarar att det förekommer svarta hyreskontrakt i Linköping.

Socialdemokraternas Kristina Edlund befarar att det förekommer svarta hyreskontrakt i Linköping.

Foto: Bänkt Olsson

Linköpings kommun2019-09-20 17:30

Den 1 oktober börjar nya regler gälla som ska försvåra handeln med svarta hyreskontrakt för lägenheter. Den som köper sitt hyreskontrakt riskerar att förlora hyresrätten med omedelbar verkan och ska även kunna dömas för brott. Dessutom skärps straffen för försäljning och förmedling av hyreskontrakt mot otillåten ersättning. 

Kristina Edlund, gruppledare för Socialdemokraterna i Linköping, kommer att ta upp frågan om svartkontrakt under det kommande mötet i kommunfullmäktige. Hon vill veta om kommunen har kunskap om vilka som bor i kommunägda Stångåstadens lägenheter och om kommunen är medveten om omfattningen av svartkontrakt. 

– Vi vet att svartkontrakt är ett problem i våra storstäder och med tanke på att Linköping är Sveriges femte största kommun är det inte orimligt att tro att det här problemet även finns här.  

Enligt Kristina Edlund är svartkontrakt ett sätt för kriminella att tjäna pengar och fenomenet riskerar i förlängningen att göda den organiserade brottsligheten. 

– Linköping ska inte vara en plats för kriminella gäng. För att bekämpa gängen måste vi komma åt deras ekonomi. 

Socialdemokraternas gruppledare säger att erfarenheter från Uppsala visar att det förekommer att personer som skaffar sig svartkontrakt ansöker om bidrag till hyreskostnader. I Uppsala pågår ett aktivt arbete för att upptäcka svarta hyreskontrakt och förhindra att bidrag beviljas på oriktiga grunder.  

– Som kommun måste vi kunna ha koll på vilka som bor här. Det är en trygghetsfråga, men också ett sätt att motverka att svarta pengar eller att skattepengar går rakt ner i fickorna på kriminella, säger Edlund.

Om det visar sig att det finns ett utbrett problem med svartkontrakt i Linköping förväntar sig Edlund att kommunen i samarbete med polisen och hyresvärdar vidtar åtgärder.  

Stångåstadens vd, Fredrik Törnqvist, säger att det kommunägda bolaget arbetar aktivt för att avslöja otillåten andrahandsuthyrning. Enligt honom förekommer det att till exempel föräldrar på otillåtet sätt tecknar hyreskontrakt åt sina barn, men någon mer omfattande handel med svartkontrakt verkar inte förekomma. 

– Vi tror inte att det förekommer omfattande kriminell verksamhet. Det kan säkert finnas i Linköping, men vi tror inte att det är ett jättestort problem. Men det finns många andrahandsuthyrningar att jobba med. Det är ett prioriterat område för oss att jobba med, säger Törnqvist. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!