Sexton nya hyresgäster, med "funktionsvariationer", alltså olika typer av funktionshinder, ska flytta in i slutet av april.

Nedervåningen består av gemensamma lokaler: stort kök, samlingsrum, expeditioner, cykelförråd och tvättstugor. På våningarna ovanför inryms lägenheterna. Alla har genomgående trägolv och stora fönster i vardagsrummet.

Den första tiden kommer utsikten att präglas av byggnadsställningar, byggkranar, containrar och halvfärdiga fasader, men i september ska det vara slut med det. Då öppnar Vallastaden 2017.

Artikelbild

| Utsikt. Än så länge är det mest byggprylar utanför fönstren, men Kerstin Warvsten konstaterar att det blir en fin miljö så småningom.

– Det här är ett av de allra första husen som står färdigt i själva mässområdet, säger Mats Svahn som är projektledare.

Och riktigt klart är det inte än, sophanteringen återstår att fixa. Liksom de andra husen på området ansluts huset till ett kulvertsystem där soporna sugs ut och transporteras vidare.

Miljötänkandet är genomgående i hela området, och förstås i detta hus.

– Både när det gäller utformningen av byggnaden och i materialval och energianvändning, säger Mats Svahn.

Artikelbild

| Fasaden. Omväxlande ytor, refflade partier och glas gör husets fasad unik.

Stommen är av betong och taket av plåt. Genomgående har miljövänliga material använts. Energianvändningen ska vara 25 procent lägre än i gällande regelverk, det är ett krav från kommunens sida.

Har de olika byggnadskraven varit tuffa att klara?

Artikelbild

| Husmask. Konstnären Inger Södergren från Kisa har gjort husmaskarna vars kroppar sticker fram i trapphuset och här är huvudena, på översta våningen.

– Nej, faktiskt inte, säger Mats Svahn. Det enda problemet här i området är logistiken. Det är många aktörer som bygger på samma gång, och det kan bli riktigt trångt. Nu ligger det här huset i utkanten av området och det har förstås förenklat.

Varje fasad har utformats av två arkitekter, och ingen arkitekt har fått rita två hus bredvid varandra. Ett 40-tal aktörer bygger de första tusen bostäderna.

Artikelbild

| Utsikt. En del av lägenheterna vetter mot Smedstadbäcken.

– Det här huset ska vara med på Expo Vallstaden 2017 i september, berättar Kerstin Warfsten som är förvaltare på Lejonfastigheter. Då visar vi också upp Uteleks förskola härintill.

– Det blir guidade turer och utställningar, samtidigt som verksamheten pågår och folk faktiskt ska kunna bo här!

Artikelbild

| "Vila". Som en djupandning, eller en suck, har Inger Södergren tänkt att hennes fasadutsmyckning ska vara.

2 september är det premiär för bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017 i Linköping. Då visas Vallastadens innovationer, som kulverten och multihuset Flustret, med transformatorstation, sopsugsterminal, biltvätt, återvinningscentral och bredbandsnod för området. Utställningen pågår i tre veckor.