– Resultat i Skolvalet är mycket mer lovande än i riksdagsvalet. Vi har ett tydligt valresultat och vi skulle kunna bilda en regering. Dessutom har vi inget problem med blocköverskridande samarbete, säger Marcus Johnsson, ordförande i elevkårsstyrelsen på Katedralskolan.

Katedralskolan är en av tolv gymnasieskolor i Linköping vars elever har deltagit i Skolval 2018. I hela landet anmäldes över 1 700 gymnasie- och högstadieskolor och cirka 600 000 elever för att vara med i skolvalsprojektet.

Hela 1 010 av Katedralskolans samtliga 1 249 elever röstade på fredagen och valsedlarna är nu räknade och kontrollerade. Marcus Johnsson, Astrid Hildeskog och Olle Unell, elever som tillsammans med läraren Peter Hammers har organiserat valröstningen på skolan, är väldigt nöjda med det höga röstdeltagandet, 80,1 procent.

Artikelbild

| Eleverna Astrid Hildeskog, Marcus Johnsson och Olle Unell, som tillsammans med läraren Peter Hammers har organiserat valröstningen på Katedralskolan, är väldigt nöjda med det höga röstdeltagandet, 80,1 procent.

De är inte mycket förvånade, bara lite, när de ser valresultat över hur gymnasieelever på deras skola, på de övriga skolor och i landet som helhet har röstat.

– Att Moderaterna är det största partiet på Katedralskolan, 33,4 procent, är väntat. M har en aktiv ungdomsförening och jobbar för att få ut ungdomar på arbetsmarknaden. Att C ökar och har blivit nästan lika stora som S är också väntat med tanke på att Centern också riktar mycket av sin politik emot ungdomar. Men SD fick betydligt färre röster än vi trodde, 6,9 procent, säger Olle Unell.

Ett visst röstmönster ses på alla Linköpings gymnasieskolor; M fick flest röster – utom på Birgittaskolan där Socialdemokraterna är störst med 31,45 procent – och KD åkte ur riksdagen. Miljöpartiet är stort, allra störst på Folkungaskolan 16,85 procent och Centern är över 12 procent överallt, störst på Folkungaskolan, 18,18 procent. SD fick betydligt färre röster både på Katedralskolan och på andra gymnasieskolor i Linköping jämfört med det riktiga riksdagsvalet – utom på Yrkesgymnasiet där SD är störst med 33,5 procent.

– Sverigedemokraterna har äldre väljare. Och partiet har också svårare att sno röster från de yngre som röstar på Moderaterna och Socialdemokraterna, säger Marcus Johnsson.

Artikelbild

| Marcus Johnsson, Astrid Hildeskog och Olle Unell har flera förslag på hur man skulle kunna lösa den oklara politiska situationen efter valet.

Eleverna tycker att många fler och mycket oftare än vanligt pratar politik på rasterna och i klassrummen när det är valår. Därför är skolvalet oerhört viktigt.

– Skolvalet visar konkret hur man gör när man röstar. Det främjar också demokrati eftersom eleverna läser på, pratar, diskuterar och tänker innan de röstar, säger Astrid Hildeskog.

Alla tre är överens om vilken regering som borde bildas med tanke på Katedralskolans valresultat till riksdag. Alliansen utan KD fick 55,3 procent och det skulle bildas en "minskad alliansregering". När det gäller det riktiga riksdagsvalet har eleverna flera förslag. Ett innovativt sådant är en blocköverskridande regering, men inte det förslaget med S+C+L+MP som kan ses på tv när politiska experter pratar möjligheter till blocköverskridande samarbete.

– Alliansen skulle bli stor nog om MP skulle lämna samarbetet med S och inleda ett blocköverskridande samarbete med de fyra borgerliga partierna. De fem skulle kunna bilda en regering, säger Marcus Johnsson och får medhåll av sina kamrater.

Men, visst, ingen av de tre tror att en sådan lösning är realistisk även om de gillar idén. Därför har de andra förslag.

– Det här valet visar att Sverige är splittrat. Politiker måste ta sitt ansvar för landet och börja samarbeta blocköverskridande. Om de inte kan det ska de utlysa nytt val.