Oscar Enström är 27 år och har redan varit på två bröllop i sommar. I augusti ska han vara toastmaster på gymnasiekompisen Johans bröllop.

– Det är väl den åldern nu där folk runt omkring sig gifter sig. Jag tror inte att det kommer bli färre nästa år direkt, säger Oscar med ett skratt.

Han tackade ja direkt när han blev tillfrågad att vara toastmaster. Tillsammans med sin toastmadam ska han planera och styra den stora festen. De kompletterar varandra bra. Hon är duktig på att planera, han på att improvisera. Hela schemat är satt för kvällen, och Oscar har kommit fram till vad han själv ska tillföra.

Artikelbild

– Vi har fått väldigt fria tyglar av brudparet. Mest har vi utgått från oss själva som hyfsat erfarna bröllopsgäster. Vad funkar? Vad är mindre roligt? Vi har inte googlat så mycket. När man läser vissa tips på nätet tänker man: gör folk verkligen sådant här?, säger Oscar.

Han vill att det ska bli lättsamt, men fortfarande traditionellt. Han har tidigare varit på både väldigt uppstyrda bröllopsfester, och bröllop med mycket lekar, vilket gör middagen oerhört lång.

– Det ska bli något slags mellanting. Det ska passa alla. Både jag och min toastmadam är överens om att middagen inte får bli för lång.

Alla gäster ska aktiveras på middagen, och få anledning att mingla. Talartiden är satt till 3-5 minuter.

Artikelbild

| Rappt. – Både jag och min toastmadam är överens om att middagen inte får bli för lång, säger Oscar Enström.

Vad gör du om någon överskrider tiden?

– Bra fråga. Spänner ögonen i dem!

Skulle du vilja ha dig själv som toastmaster på ditt eget bröllop?

– Ja! Men på mitt eget bröllop hoppas jag kunna fokusera på att vara brudgum.