Projektet Miniarkitekterna drog igång i höstas och på onsdagen var det dags att visa upp barnens drömförskolor i Passagen.

Kreativiteten flödade och det jobbades stenhårt in i det sista efter de skisser barnen tidigare gjort. Sedan stod de där till allmänt beskådande – nio fantastiska förskolor, smarriga som de finaste bakelserna.

Linköpings kommun, Lejonfastigheter (som bygger de flesta förskolorna) och Passagen har tillsammans drivit projektet med att få barnen att reflektera kring hur olika byggnader ser ut och hur deras drömförskola skulle kunna se ut.

Artikelbild

| Norrsätersgatan i Malmslätt: Ett långt hus med vattenrutchkana, sköna hängmattor inomhus och glaskupoler i taket.

5-åringar är ofta energiska, observanta, initiativrika och fulla av fantasi. Det syntes på den nio skapelser som monterades ihop i Passagen.

Påfallande många har valt att göra höghus och nästan alla har någon form av vatten på förskolans utegård. Husdjur är ett starkt önskemål och många har valt transparenta material som glaskupoler och utkikstorn av olika slag. Här finns en tv-antenn som också kangenerera el, vattenrutchkanor, takodlingar, repstegar och mycket annat fiffigt.

Allt arbete, barnens tankar och idéer tillsammans med förskollärarnas reflektioner, ska dokumenteras på film och i bokform. Det här är inte något pysselprojekt som ska falla i glömska.

– Vi ska sätta ihop ett arbetsmaterial och ge till våra arkitekter som ska ses vad som går att realisera. Förhoppningsvis kan arbetssättet sedan sprida sig till äldreboenden och andra typer av servicebyggnader, säger Lejonfastigheters Angelica Falk.