I våras skrev vi om utredningen där museichefen Tina Karlsson med flera lade fram fyra alternativ för Gamla Linköpings framtid:

1) Lägga ner museidelen och låta Gamla Linköping bli en vanlig stadsdel, ungefär som Knäppingsborg i Norrköping eller Haga i Göteborg.

2) Fortsätta ungefär som i dag, men förbättra det som är eftersatt.

Artikelbild

| "Vi är helt emot att ta inträde", säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP).

3) Utveckla Gamla Lin­köping som besöksmål genom att satsa på betydligt fler evenemang året runt.

4) Storsatsa på att bli ett internationellt besöksmål i nivå med Kolmården och Astrid Lindgrens värld. I det alternativet skulle området inhägnas och beläggas med entréavgift.

Museichefen bedömde själv alternativ 2 som mest realistiskt och det är också där någonstans som politikerna verkar landa efter att ha diskuterat frågan under hösten och vintern.

– Jag har inte hört en enda person förespråka alternativ 1 eller 4. Alla partier landar någonstans runt alternativ 2 eller 3 eller däremellan, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP).

Vad är det för fel på gamla Linköping i dag?

– De har inte fått sin budget uppräknad i takt med att kostnaderna har stigit. Det blir en negativ spiral. Det går inte så snabbt, men bit för bit orkar man inte hålla allt i fint skick.

Friluftsmuseet Gamla Linköping fick i årets budget ett tillskott på en miljon kronor för att komma ifatt med underhållet. Men det kommer att behövas mer pengar, enligt Gyllenberg Bergfasth. Hur mycket är för tidigt att säga.

– Min förhoppning är att ha ett klart förslag för Gamla Linköping när vi tar budgeten för 2019. Jag kommer att jobba för att vi har ett förslag som alla partier är med på, så att det kan stå fast vad som än händer i valet.

Cecilia Gyllenberg Bergfasth vill stärka Gamla Linköpings roll som museum.

– En tydligare historisk guidning är väl egentligen det som jag ser som den viktigaste utvecklingen, så att man verkligen kan gå in och följa Linköpings och Östergötlands historia genom stadskvarteren och Vallaområdet.

En entréavgift för att besöka Gamla Linköping är något som diskuterats i flera omgångar, men det verkar inte bli aktuellt inom överskådlig framtid.

– Vi har haft den diskussionen, men det blev en väldigt kort diskussion. Vi är helt emot att ta inträde, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth.