– Ni har rest i tiden förr va?, frågar museipedagogen Anna Kufver Kulenovic den lilla gruppen som kommit till Friluftsmuseet Gamla Linköpings event "Gammaldags skola".

Hon är utklädd till lärarinna och har svart långkjol, prydlig blus och hatt.

– Nu ska ni få ett namn från förr. Så du får heta Alva, och du Margareta. Och så Knut, Sara och Axel, säger hon och pekar på var och en.

Artikelbild

Hennes eget 1910-talsnamn är "Fröken Johanna".

– Det är bara med fantasin som man kan resa i tiden. Så vi tar varandras händer och tar oss tillbaka till 1910 genom att räkna från fem till noll. Efter noll är vi våra nya jag, säger hon.

Och vips har Anna Kufver Kulenovic förvandlats till en barsk och ordentlig lärarinna.

– Jaha, då var rasten slut! Tystnad i ledet, hojtar hon och plingar i sin klocka.

Artikelbild

| "Gammaldags skola" är ett evenemang som Friluftsmuseet arrangerar i folkskolan i gamla Linköping. Föränmälan krävs.

Gruppen får under tystnad, och med armlängds avstånd, tåga på led mot den gamla folkskolan. Här finns klassrum inredda som de var i slutet av 1800- och början av 1900-talet med träbänkar, skolplanscher och griffeltavlor. Innan passage får alla niga eller bocka artigt och säga "Godmorgon fröken".

– Inga hösäckar i bänkarna utan raka ryggar vill jag se, säger fröken Johanna och tittar uppfordrande på undertecknad, som inte vågar behålla kepsen på.

Artikelbild

| "Vi tar varandras händer och tar oss tillbaka till 1910 genom att räkna från fem till noll. Efter noll är vi våra nya jag", säger hon till gruppen som fått nya tidsenliga namn.

Deltagarna skrattar förtjust när fröken Johanna säger till dem på skarpen: Av med mössan, sitt ordentligt, stå upp när ni svarar på frökens frågor, håll pennan som en backe - och inte som en sked - och inget bus!

Snart blir det välskrivning med penna som doppas i bläck. Men stackars "Knut" och "Sara", egentligen turisterna Johannes Wahlinder och Annelie Karlsson från Nyköping, är vänsterhänta och tvingas skriva med höger ändå.

Artikelbild

| ”A, b, c, d, e...”. Deltagarna fick vara skolelever och läsa, skriva och bokstavera alfabetet. Museipedagogen Anna Kufver Kulenovic är barsk och ordentlig i sin roll som fröken Johanna.

– Min mamma var också vänsterhänt och tvungen att skriva med höger, berättar Annelie Karlsson. Men jag är 67 år, så jag fick skriva med vänster i skolan.

Efter "lektionen" var deltagarna mycket nöjda med upplevelsen. Johannes syster Alina och pappa Daniel Wahlinder tyckte det var kul att sjunga psalm.

Artikelbild

| Skriva med vänster hand? Nej, det gick inte an 1910. Det var bara för "eleven" Annelie Karlsson att byta hand.

– Vi har sjungit den i kören, säger Alina, eller "Alva" som hon fick heta under lektionen.

"Gammaldags skola" är en långkörare på den gamla folkskolan som idag är ett museum. Många elever från skolor i Linköping har varit där för att uppleva hur skolan var förr.

Artikelbild

| Här finns klassrum inredda som skolorna såg ut i början på 1900-talet.

– Men när jag har skolklasserna är jag inte lika hård och sträng som under sommaren, säger Anna Kufver Kulenovic och skrattar.