På lördagen fylldes Linköping Konsert & Kongress med över 40 utställare och 1100 besökare när Linköping Vego hölls för fjärde året i rad. Årets tema var träning och hälsa.

På plats var Östgötasvamp med VD Mahziar Namedanian i spetsen. Företaget har, efter tre års arbete, fått godkänt av Livsmedelsverkat och EFSA (European Food Safety Authority) att producera vitamin D-berikade svampar.

– De flesta källorna till vitamin D kommer från animaliska produkter, så svampen är en bra källa för veganer och vegetarianer. Eftersom vi ökat mängden vitamin D kan de nu få i sig 100 procent av sitt dagliga rekommenderade intag genom att äta 100 gram. Det är ungefär fyra svampar, säger Mahziar Namedanian.

Mässan erbjöd flera föreläsningar. En höjdpunkt var när en av världens starkaste män, Patrik Baboumian, berättade om träning. Efteråt ville många köpa en signerad bok eller ta selfie med den tyske veganförespråkaren.

Mellan föreläsningarna höll besökarna sig sysselsatta med smakprov. Kön ringlade sig lång till Falafelhusets monter.

– Vi säljer ingenting här idag utan vi har bara smakprov, kuponger och rabatter. Vi säljer inte bara vegetarisk mat på Falafelhuset men falafel innehåller bara kikärtor och kryddor, säger ägaren Alaaeddin Alaswad.

För den som ville tjuväta en semla innan fettisdagen fanns veganska alternativ, bland annat vid Elena Romanovas monter. Hon bakar tårtor och andra bakverk till Sveahof hembageri i Övre Vasastan i Linköping.

Artikelbild

| Vegan. En av världens starkaste män, tysken Patrik Baboumian, föreläste om träning och att äta veganskt. Här med Jönköpingsbon Marcus Elg.

– Det är många som är intresserade och tycker det är kul att sådant här finns att köpa i Linköping, utan att man behöver beställa i förväg, säger hon.

Även Manal Kwarra och Lamis och Anwar Alserri sålde söta veganska bakverk. De bakar som hobby och ville visa upp mat från andra kulturer.

Artikelbild

| Östgötasvamp. Företaget producerar 22 ton svamp i veckan och lanserar nu en vitamin D-berikad svamp, säger VD Mahziar Namedanian.

– Idag har jag lagat tre olika sorters baklava, en med pistage. Det här är mitt intresse på helger, säger Manal Kwarra.

– Vi lagar arabiska sorter. Jag är från Palestina och min kompis från Syrien, säger Anwar Alserri.

Artikelbild

| Höna. Fanny Hägg från Djurens Rätt med maskoten Hönrietta som kramades och minglade med besökarna.

Som den studentstad Linköping är så fanns naturligtvis en studentförening på plats. Liva (Linköping Vegan Association) har närmare 60 medlemmar.

– Vi har lanserat en vegankarta över Campus där man kan hitta veganska alternativ på de olika restaurangerna och caféerna som finns, säger Hugo Samuelsson från Liva.

Artikelbild

| Hönrietta kramades med Juno.

Forskare från Linköpings universitet kan få anslag från Forska utan djurförsök, som drivs på ideell basis. Organisationen befann sig naturligtvis också på mässan.

– Det regelverk som finns idag är baserat på djurförsök. Om ett läkemedelsföretag tar fram ett läkemedel utan djurförsök så kan det stoppas av Läkemedelsverket för att de kräver djurförsök. Därför jobbar vi med politisk påverkan. Frågan är: Vill vi att Sverige ska vara en framstående forskningsnation. Ja eller nej?, säger kanslichefen Carina Franzén.

Artikelbild

| Falafel. Alaaeddin Alaswad från Falafelhuset bjöd besökarna på smakprov.

Genom åren har organisationen varit med och skapat en attitydförändring i Sverige. Djurförsök har gått från en djurskyddsfråga till en forskningsfråga.

– Även läkemedelsbolagen vill skynda på utvecklingen av djurfria metoder men de drivs av ett ekonomiskt incitament, säger hon.

Artikelbild

| Nyttigt. Elena Romanova säljer veganska och nyttiga bakverk genom sitt företag Healthies, som kan köpas på Sveahof hembageri i Övre Vasastan i Linköping.

Som tidigare år korades årets bästa vegorecept. Vinnare 2018 blev Mattias Nyström.

– Jag ställde upp för att uppmuntra att fortsätta hålla i tävlingen. Att vinna var inte fokus då, även om det är roligt, säger han.

Artikelbild

| Fettisdagen. En vegansk semla görs på en deg utan mjölk, ägg och smör och till exempel sojagrädde istället för vispgrädde.

Måltiden består av sötpotatis och ris.

– Riset är extra gott eftersom det är med lök, vitlök och kryddor och kokat i kokosmjölk. Det går att äta bara riset om man vill det.

Artikelbild

| Sött. Manal Kwarra och Lamis och Anwar Alserri sålde bakverk med bakgrund i Syrien och Palestina.

Under mässan såldes många böcker och tidningar om att äta mat fri från djur. Gunnar Fernlund ger ut böcker om veganism genom bokförlaget Soul Foods.

– Man kan göra otroligt mycket för hälsan genom att ändra sina kostvanor. Det är vetenskapen som säger det, det går inte att argumentera emot. Men matvanor är inte enkla att ändra på då det är mycket tradition i mat. Det kan vara svårt när alla i sin omgivning äter mycket kött- och mjölkprodukter. Vi ger ut böcker för inspiration, som ska ge en övertygelse om att det här är rätt väg att gå!