Storbritannien har beställt systemet Giraffe Agile Multi Beam och är nu det land som köpt flest markbaserade radarsystem av den svenska försvarskoncernen. Landet beställde det första systemet 2008 och leveransen skedde två år senare. Systemet är i drift vid regementet 16th Regiment Royal Artillery och används för att skydda trupper mot inkommande hot som raketer, artillerield och granater.

– Vi har sålt Giraffe AMB till ett stort antal länder runt om i världen och det är glädjande att Storbritannien nu blir det största användarlandet av markversionen. Radarns kraftfulla övervakningsförmåga ger Storbritannien en utmärkt samlad lägesbild inom landdomänen, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance, i en kommentar.

Giraffe AMB, som är monterad på en mobil plattform, ger en uppdatering av luftlägesbilden varje sekund och täcker ett avstånd på 120 kilometer.

Saab medverkar på mässan Eurosatory i Paris 13-17 juni. Företaget deltar även vid Farnborough Air Show i London 16-22 juli.