Saab nära en order på 10 miljarder

Förenade Arabemiraten vill köpa ytterligare två spaningsflygplan av typen Global Eye till ett värde av närmare 10 miljarder kronor. Det uppger Saab.

Förenade Arabemiraten vill beställa ytterligare två Global Eye av Saab.

Förenade Arabemiraten vill beställa ytterligare två Global Eye av Saab.

Foto: Saab

Linköpings kommun2019-11-19 11:23

På tisdagen uppgav företrädare för Förenade Arabemiraten att landet vill beställa ytterligare två spaningsflygplan av typ Global Eye. Landet har redan beställt tre spaningsflygplan av samma typ av Saab till ett värde av av 12,8 miljarder kronor. 

Tillkännagivandet att landet vill köpa ytterligare två spaningsflygplan kom vid Dubai Air Show. Enligt Saab uppgår värdet på de två planen till motsvarande närmare 10 miljarder kronor. Ordern är ännu inte undertecknad. 

Enkelt uttryckt kan man säga att Global Eye är en flygande radaranläggning som monterats på Bombardiers jetflygplan Global 6000. Saab har lång erfarenhet av att utveckla radarsystem och den lådformade radarantennen, som monteras på flygkroppens ovansida, uppges av företaget ha 70 procent längre räckvidd än tidigare versioner.  

Det som främst skiljer Global Eye från Saabs tidigare spaningsflygplan är förmågan att samtidigt följa föremål i luften, på marken och till sjöss.  

– Vi kan se en gummibåt på havet samtidigt som vi kan se fordon på marken. Och samtidigt kan vi se vad som händer i luften, sade Lars Tossman, chef för Saabs enhet Airborne Surveillance Systems, när planet premiärvisades i Linköping i februari förra året. 

Saabs affärer med Förenade Arabemiraten har tidigare kritiserats av Svenska Freds eftersom landet varit inblandat i stridigheter i Jemen. Affären har dock godkänts av Inspektionen för strategiska produkter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!