Det var Linköpingssonen Anders "Ankan" Johansson och parhästen Måns Nilsson som med ett bejublat uppträdande avslutade andra upplagan av Linköping Comedy Festival i lördags. Humorfestivalen blev en succé där flera olika komiker, under fyra dagar på tre scener, utlöste tusentals våldsamma gapflabb och fniss i publiken.

Ståupp-artisterna är experter på underhållning, men för att underlätta deras arbete till nästa besök har vi låtit olika personer som bor i stan uttala sig om vad invånarna tycks skratta mest åt.

Studenten Kajsa är i 25-årsåldern och kommer från Stockholm. Hon menar att Linköpingshumorn skiljer sig från den i huvudstaden.

Artikelbild

| "Vi är lättroade", säger butiksbiträdet Simon Närkander.

– Jag känner två östgötar, en av dem har mörk humor för här är man inte så politiskt korrekt som i Stockholm. Här är man mer tillåtande.

En annan stockholmare, Lovisa, som också studerar, tycker att humorn är annorlunda.

– Min pojkvän är östgöte, han har tråkigare humor än jag. Det är gubbhumor och ordvitsar och han driver mycket med sin egen dialekt, säger hon.

12-årige Gustav Eriksson och kompisarna Max, Abdala och Tiger kan inte svara på om någon särskild östgötsk humor finns, men de är inne på samma spår som tjejerna från Stockholm.

Artikelbild

| "Här är man inte så politisk korrekt", säger Lovisa, student från Stockholm.

– Vi är lättroade och har ganska torr humor. Man överdriver sin dialekt och sådär, säger Gustav och hela grabbgänget faller in i skratt.

Simon Närkander, som jobbar i klädbutiken Volt, tycker att vi är lättroade.

Artikelbild

| Anders "Ankan" Johansson uppträdde på Linköping Comedy Festival i lördags och drog in applåder med parhästen Måns Nilsson.

– Ja. Det är väl som i "Torghumor" (humorprogram om två killar med bred dialekt reds. anm) att man överdriver sin dialekt. Men i övrigt inget som skiljer oss åt.

– Östergötland har ingen specifik humor. Däremot tycker vi att vår dialekt är hysteriskt rolig. Vi tror att icke-östgötar tycker att den är lika rolig som vi tycker. Men det gör de inte, summerar tvåbarnspappan David Milton, som har växt upp i staden.

Att komikern Anders "Ankan" Johansson gjorde succé på komedifestivalen kanske kan förklaras av detta. Det verkar som ju som så, att vi tycker om att höra - och skratta åt - vår egen dialekt.