Sankt kors anklagas för vänskapskorruption

Moderatpolitikern Christian Gustavsson har avgått ur Sankt kors styrelse. Hans kritik mot bolaget är hård.

Christian Gustavsson (M) hoppar av sitt uppdrag som styrelseledamot i Sankt kors. Han anklagar bolaget för vänskapskorruption, något som vd Johan Kristiansson (längst till vänster) och ordförande Gunnar Broman (L) helt nekar till.

Christian Gustavsson (M) hoppar av sitt uppdrag som styrelseledamot i Sankt kors. Han anklagar bolaget för vänskapskorruption, något som vd Johan Kristiansson (längst till vänster) och ordförande Gunnar Broman (L) helt nekar till.

Foto: Östmedia

Linköpings kommun2019-11-22 09:00

På sin Facebooksida skriver han:

"Det är omöjligt för mig att tyst acceptera en rekrytering som jag ser som ett utfall av en kultur baserad på vänskapskorruption." 

I lite drygt sju månader har han suttit med i bolagets styrelse. Redan innan han tog plats kritiserade han bolaget på flera punkter. Det handlade bland annat om olaglig upphandling, olämplig internrekrytering och hemlighetsmakeri.

Men nu har han definitivt tröttnat. Droppen är att han misslyckats med att få med sig styrelsen i att riva upp beslutet om tillsättningen av vd, för att istället rekrytera en ny utifrån det han kallar en seriös kravspecifikation. Den som använts tidigare dömer han helt ut.

– Kravspecifikationen i sig innehåller ingenting. Det finns inga krav på bakgrund, utbildning, eller erfarenhet. I grund och botten är det en beskrivning av Sankt kors värdegrund, säger han.

Enligt Christian Gustavsson är det processen som varit fel i rekryteringen av den nya vd:n

– Har jag inte förtroende för processen och anser den vara riggad, så kan jag inte ha förtroende för resultatet av den, säger han.

För hans del handlar det om principer som han inte är villig att kompromissa med, säger han.

– Jag kan inte acceptera att man tillsätter välbetalda, offentliga jobb på andra grunder än meriter. Så funkar det i Sankt kors. 

Bolagets vd Johan Kristiansson har ingen förståelse för Gustavssons kritik. 

– För mig är det en obegriplig syn på läget. Det finns en tydlig kravspecifikation och rekryteringen har skötts av en professionell rekryterare. Förstår inte hur det kan uppfattas som vänskapskorruption när styrelsen rekryterar en intern vd.

Kravspecifikationen innehåller inga krav, enligt Gustavsson, hur ser du på det?

– Det får stå för honom. Det är uppenbart att vi har haft olika syn på hur Sankt kors ska ledas och styras. Jag tror att det blir bra att han lämnar. 

Vad betyder det att det blir bråk om den tillträdande vd:n?

– Självklart inte roligt för henne. Men styrelsen är enig, bortsett från en person och han har nu avgått 

Gunnar Broman (L), ordförande i Sankt kors styrelse förstår inte Christian Gustavssons kritik.

– Att det skulle röra sig om vänskapskorruption får stå för honom. Vi är trygga med att det inte finns någon sådan. Vi har olika uppfattningar i frågan.

Tillträdande vd, Anna-Maria Jakobsson säger till oss att hon valdes av enig styrelse känner sig trygg i det stöd hon har från den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!