Under torsdagen tog länsstyrelsen beslut om att ta bort Lars Elmendals kandidatur till fullmäktige och meddelade valmyndigheten om att SD:s tolfte namn på listan till fullmäktige skulle strykas.

Det skedde efter att SD:s valadministration begärt att dra tillbaka Elmendals kandidatur. Begäran inkom till länsstyrelsen under onsdagen, fyra dagar före valet på söndag.

Läs mer: SD-kandidat delade rasistiska inlägg

Artikelbild

| "Jag har inte kunnat säga något innan för jag har inte fått någon information själv", säger SD-ordföranden i Åvidaberg Jan Svensson efter beskedet om att Lars Elmendal lämnat SD-listan.

Vi skrev igår felaktigt att Lars Elmendal fortfarande stod kvar som kandidat till fullmäktige. Detta efter vi sedan ett par dagar tillbaka har sökt svar kring detta från SD:s pressjour. När sedan artikeln publicerats så hörde Jan Svensson, ordförande för SD i Åtvidaberg, av sig och meddelade att Lars Elmendal inte längre kandiderar till fullmäktige.

Svensson har sedan organisationen "Inte rasist, men" avslöjade att Elmendal delat rasistiska och högerextrema inlägg på sociala medier, konstant hänvisat till SD:s riksorganisation. Nu uppger han att han hade svarat på frågor om Elmendal under torsdagen.

– Jag har inte kunnat säga något innan för jag har inte fått någon information själv. Det var Lars som ringde under onsdagskvällen och sa att han avsagt sig sin kandidatur.

Vet du om Lars Elmendal uteslutits ut SD?

– SD i Åtvidaberg har fortfarande inte någon information från riksorganisationen om uteslutning.

Vi har utan framgång sökt Lars Elmendal för en kommentar. Jan Svensson säger att han inte kan begära att Lars Elmendal uttalar sig.

– Det är upp till honom själv. Det är ett beslut han får ta.