Sen 2016 har Röda korset bedrivit det som kallas "Vi ses - språkvänner". Där träffas etablerade svenskar och nyanlända med målet att de nya ska få en chans att träna språket. Till detta har Linköpings kommun lämnat ett årligt bidrag.

Under tisdagen fattade kommunstyrelsen ett nytt beslut om bidrag. Det handlar om att ge maximalt 600 000 kronor om året under tre år i stöd. I kommunstyrelsen sitter Sverigedemokrater, Moderater, Liberaler, Centerpartister, Kristdemokrater, Miljöpartister och Socialdemokrater. S,MP,L har majoritet. (Vänsterpartiet har ingen plats).

Samtliga närvarande partier utom SD var eniga om att Röda korset gör nytta och att det är en bra idé att ge bidrag till verksamheten.

Artikelbild

| Paul Lindvall (M)

Moderaten Paul Lindvall sammanfattade saken så här:

– Det här är ju bara en liten del av allt som behöver göras, men det är viktigt att de kan jobba vidare. När vi jobbar tillsammans med civilsamhället så ger det ofta väldigt goda resultat i förhållande till de pengar som skjuts till.

Sverigedemokraten Jonas Andersson förklarade sitt motstånd så här:

– Den här typen av integrationsprojekt tror jag inte så mycket på, jag tror inte att det ger så mycket. Det förbättrar inte det faktum att vi inte är en speciellt sammanhållen kommun. Det är positivt att människor träffas och lär sig språket, men jag tror att den här insatsen som då ska ske med skattemedel är försumbar i det stora hela.

Artikelbild

| Jonas Andersson (SD)

Den totala kostnaden är drygt en miljon kronor, Röda korset står alltså för knappt halva kostnaden.