Nationella bombskyddet gick in i den aktuella lägenheten. Det misstänkta föremålet låg kvar på balkongen och hade alltså inte kommit in i själva bostaden. Polisen uppger att laddningen inte utlöstes när den kastades mot bostaden,utan att den nu ligger kvar, skarpladdad. Yttre befälet bedömer det hela som "sämsta läget".

Klockan 08.28 kom ett larm från SOS Alarm som varnade för explosion och överhängande fara. Bostadshuset som lägenheten ligger i har inte utrymts och evakuerats. Polisen utökade avspärrningarna strax före klockan nio, men nu har de hävts.

Läget på platsen är lugnt.

– Det känns mycket bra här, detta är ett lugnt område, säger en granne som bor precis intill avspärrningarna.

– Jag tror inte att det är farligt, jag litar på polisen.

Räddningstjänsten skickade på polisens begäran personal till platsen. Även en ambulans skickades dit, som försiktighetsåtgärd.

Vid 09-tiden hade de lägenheter som ligger närmast  evakuerats och boende runt omkring informerats. Enligt polisens presstalesperson Fredrik Kliman bedömdes riskzonen för handgranaten som 50 meter i öppen terräng. Men i stängd terräng, som i en lägenhet, är det ingen risk alls. Handgranaten låg på balkongen, vilket bedöms som halvskyddad terräng.

Artikelbild

Polisen vidgade avspärrningarna som en extra säkerhetsåtgärd men de kunde avlägsnas vid elvatiden. Läget bedöms av polisen som under kontroll.

Före klockan elva transporterades handgranaten från platsen.