En ny papperskorg är uppsatt på Trädgårdstorget i hörnet Nygatan och Tanneforsgatan. Dessutom finns åtta av liknande typ inomhus i Linköping. När skräp slängs i dem tänds en stor display på utsidan och du blir tackad. Dessutom får du en belöning i mobilen.

– För fyra år sen samlade jag in olika panter på företag, för att de själva skulle slippa den hanteringen. Pengarna skänkte jag bort till välgörenhet, men jag ville hitta på ett sätt att tjäna pengar. Då kom jag på att inte bara tänka på panter, allt skräp är besvärligt för den som ska ta hand om det, säger Linköpingskillen Andreas Kihlman Ribeiro som är grundare till Pantanova.

– Då väcktes tanken på den nya papperskorgen som känner av när du kastar in skräp, men också vilka mobiltelefoner som passerar förbi i närheten.

Artikelbild

| Den röda mattan var framrullad när Pantanovas nya papperskorg invigdes av Andreas Kihlman Ribeiro på Trädgårdstorget.

Vid tester i Mjärdevi och Filbytergallerian har nedskräpningen runt papperskorgen minskat med 61 procent under en period av fyra månader. Pantanova mätte då på en yta av tio kvadratmeter både innan och efter att papperskorgen sattes upp.

– Det här är särskilt bra för ett fastighetsbolag med affärslokaler. Alla som slänger något kan få ett erbjudande från någon av butikerna via telefonen. Det kan vara av typen köp två men betala för en som exempel. Men man får alltid något, och det gäller alla med en mobiltelefon i närheten. Så fort du slänger något i den nya papperskorgen. Så om du gör något gott, alltså slänger skräp på rätt ställe, tjänar många andra också på det.