Linköpings kommunalråd Sara Skyttedal skulle på onsdagskvällen resa från Malmö till Stockholm. Hon valde att ta tåget till Köpenhamns flygplats Kastrup för att flyga vidare därifrån. På Kastrup blev hon stoppad i säkerhetskontrollen.

– Jag hade en försvarsspray i handbagaget. Den är av märket Bodyguard och är laglig i Sverige, men i Danmark betraktas den som pepparspray. Därför upprättades en anmälan om vapenbrott, berättar Sara Skyttedal.

Skyttedal berättar att sprayen är en av flera säkerhetsåtgärder som partiet har vidtagit för hennes räkning.

– Jag har en hotbild mot mig sedan en tid. Jag är inte politiker på nationell nivå, vilket krävs för personskydd och liknande, så då får man ta till andra åtgärder. Sprayen är till för att minska det övertag en angripare oftast har genom överrumplingseffekten.

Kan du berätta vad hotbilden handlar om?

– Nej, bara genom att säga att hotbilden finns har jag egentligen sagt mer än vad jag borde göra. Men eftersom det där hände i går vill jag förklara varför jag bär sprayen.

Vad blir det för rättsliga påföljder?

– Det vet jag inte än. Jag tror att säkerhetspersonalen och polisen tyckte att min förklaring var trovärdig, men de upprättade en anmälan om vapenbrott. Jag är beredd att ta den påföljd som blir.

Tror du att det blir några politiska konsekvenser?

– De som uppskattar mig och min politiska gärning tycker nog att jag, i min situation, har rätt att försvara mig. Det hade varit annorlunda om jag burit något som inte var lagligt i Sverige.

– Men jag har så klart en skyldighet att känna till andra länders lagstiftning, och det var en miss från min sida. Jag hade nog reflekterat mer om jag rest till Danmark för att vistas där en längre tid.

Sara Skyttedal informerade genast partiledningen om det inträffade, men hon väntar sig inga åtgärder därifrån.

– Det är ju från partiet som jag fått sprayen, så det vore konstigt om de hade synpunkter på att jag bär den.