Den 10 januari i år blev en ambulans larmad till en adress i Linköping. En 58-årig man klagade över ryggsmärtor och begärde att bli förd till akutmottagningen. När ambulanspersonalen förklarade för mannen att det inte var aktuellt att köra honom till akuten tappade han humöret och utbrast. "Då får jag se till att skada er i stället". 58-åringen tog, enligt den stämningsansökan som nu har lämnats in till Linköpings tingsrätt, tag i en plastflaska som innehöll vätska och kastade den mot ambulanssjuksköterskan. Flaskan missade ambulanssjuksköterskan med en hårsmån. 58-åringen tog därefter tag i en radio och kastade den mot köksfönstret. Ambulanspersonalen valde att lämna lägenheten.

Händelsen den 10 januari var inte någon engångshändelse, enligt åklagaren. Den 4 september i år fördes 58-åringen till Universitetssjukhuset. När en undersköterska skulle ta ett blodprov på mannen spårade situationen ur. Enligt åklagaren försökte 58-åringen slå till undersköterskan i huvudet. Vid samma tillfälle knäade 58-åringen en sjuksköterska mot armen och fällde kränkande och rasistiska yttranden.

Polis tillkallades och 58-åringen anhölls samma dag. Han har nu åtalats för en rad brott: Olaga hot, försök till misshandel samt misshandel. 58-åringen, som sitter häktad i väntan på rättegång, har i förhör nekat till samtliga brott. Han krävs på 23 000 kronor i skadestånd.

58-åringen har tidigare dömts till fängelse för att ha hotat och spottat på poliser.