Slog rånoffret i huvudet med kofot

Mitt i natten slog maskerade rånare till mot en villa utanför Linköping och stal en bil, värd 800 000 kronor. Nu har två män åtalats för grovt rån.

I den stulna bilen, som anträffades i Stockholmsområdet en tid efter rånet, hittade polisen en röd kofot.

I den stulna bilen, som anträffades i Stockholmsområdet en tid efter rånet, hittade polisen en röd kofot.

Foto: Polisen/Arkivbild

Linköpings kommun2019-10-18 18:00

Det var vid 03-tiden den 22 juni i år som flera maskerade personer trängde sig in i villan på landsbygden, öster om Linköping. Villaägaren vaknade och fick tag i en krycka som han försökte försvara sig med.

Rånarna blev våldsamma och slog till villaägaren i huvudet och på axeln med en kofot. Mannen föll omkull och tillfogades en 15 centimeter lång sårskada i huvudet. 

Rånarna riktade ett vapenliknande föremål mot villaägaren och sade att de skulle skjuta honom till döds om han inte överlämnade nycklarna till sin bil. 

Rånarna, som troligen var fyra till antalet, försvann från platsen i villaägarens bil, värd 800 000 kronor. 

Polisen har under lång tid arbetat med utredningen och chefsåklagare Eva Nemec Nordh anser sig kunna bevisa att två män, 22 och 24 år gamla, var direkt inblandade i rånet. 22-åringen sitter häktad i ett annat mål i Stockholmsområdet och 24-åringen sitter sedan den 28 september häktad för det grova rånet utanför Linköping. 

Åklagaren anser sig bland annat kunna visa att de bägge männen bodde på hotell i Linköping under den aktuella tiden och hade tillgång till en hyrbil. Hon anser sig även kunna visa att männens mobiltelefoner kopplade upp mot den mobilmast som ligger närmast villan

I förhör har männen nekat till brott. 

– Det är sjukt för jag har aldrig varit i Linköping, sade 22-åringen i det första förhöret.

24-åringen har i förhör svarat "ingen kommentar" på de flesta frågorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!