Han råkade befinna sig på Moderaternas expedition i Linköping när ett nomineringsmöte pågick. Dåvarande MUF-ordföranden Andreas Bengtsson kikade ut genom dörren och sökte kontakt med Niklas Borg.

Det fattades en ersättare i socialnämnden.

– Jag svarade "vad är det" varpå han sa "bra". Jag hade helt ärligt ingen aning om vad det innebar, men jag blev invald. Jag hade haft en ganska skyddad uppväxt och fick en chock när jag insåg vilken – jag kanske inte ska säga misär – men ett socialt utanförskap som fanns i Linköping redan då, säger han nu – 22 år senare.

Den 19-årige Niklas Borg hade aldrig konfronterats med detta tidigare, men han blev kvar och vid valsegern 2006 utsågs han till ordförande. Den posten behöll han under Alliansens åtta år vid makten.

Att vara ordförande i socialnämnden skiljer sig från andra kommunala nämnder.

– Du möter de mest utsatta kommunmedborgarna, de är upprivna över att vi tvångsomhändertagit deras barn eller att de inte fått den hjälp de tycker att de borde få eller ibland att de tvingas ta emot hjälp som de själva inte tycker att de behöver. Det är fullt förståeligt, vi har gjort intrång i deras liv. Men utsattheten för socialnämndens ordförande kan du bara jämföra med att vara kommunstyrelsens ordförande.

De första åren var han fritidspolitiker. Han pluggade företagsekonomi på universitet, bytte spår och började jobba på ett IT-företag under boomen runt millennieskiftet. När företaget bytte ägare byttes också strategi och Niklas Borg trivdes inte.

Artikelbild

| Niklas Borg intervjuas av Per Olsson inför höstens val. Nästa lördag möter du Sara Skyttedal (KD). Alla intervjuer finns samlade på www.corren.se

Han och kollegan Mikael Sjöö bestämde sig för att starta eget. De grundade företaget Marinaman och skulle sälja båtprylar genom e-handel, men det blev en butik också.

Det här var 2005 och starten blev trög.

Artikelbild

| Att det blev just Moderaterna för Niklas Borg beror på att de hade ett ungdomsförbund som var aktiva när han gick gymnasiet på S:t Larsskolan i Linköping.

– Vi trodde att vi hade fattat e-handel, men det hade vi ju inte. Först 2010 när vi sålde en tredjedel av aktierna till ett riskkapitalistbolag så lossnade det.

Parallellt med detta var Niklas Borg ordförande i socialnämnden och fick då ett arvode som motsvarar 40 procent av kommunalrådsarvodet – i dag ungefär 28 000 kronor per månad. Arbetstiden för ordföranden var dock längre än 40 procent av en heltid.

Artikelbild

| Tintin var det som gällde för Niklas Borg och hans bror när de växte upp i stadsdelen Vidingsjö.

Nu är läget annorlunda, Niklas Borg är på väg att släppa greppet om båtprylarna för att ägna sig åt politiken på heltid. Han vann partiets interna val och placerades överst på Moderaternas valsedel till Linköpings kommunfullmäktige. Om valet går deras väg pekar det mesta mot att Niklas Borg blir den som kniper den tyngsta politiska posten i Linköping – den som ordförande i kommunstyrelsen.

Han har familjens stöd, men var lite nervös inför att berätta för sin kompanjon.

– Jag visste inte vad han skulle tycka så jag var lite orolig. Det här innebär att mycket mer ansvar trillar ner på honom, man han var uppmuntrande.

Niklas Borg kommer fortfarande att vara delägare i företaget och sitta i styrelsen. Att då samtidigt styra en kommun skulle kunna leda till intressekonflikter.

Finns det någon risk för jäv?

– Det är klart att har jag funderat på det men svaret är nej.

– Det finns inget läge där kommunen skulle göra en upphandling av båttillbehör och det är ju bara i ett sånt läge det skulle kunna uppstå jäv. Vi säljer visserligen för cirka 20 000 kronor om året till RTÖG (räddningstjänsten), men det är ju ett fristående kommunförbund som inte jag kan påverka. Så länge det inte finns en affärsrelation mellan kommunen och mitt företag så ser jag inget problem, svarar han.

När valet är över i september kommer det att krävas kompromisser för att kunna styra kommunen. Niklas Borg vill helst återskapa Alliansen med L, KD och C men om inte det räcker sträcker han ut handen mot Miljöpartiet.

Däremot ser han för stora ideologiska skillnader mellan Socialdemokraterna och Moderaterna för att kunna klara ett organiserat samarbete.

– Vi kan göra breda överenskommelser så som vi gjorde med Kungsbergsskolan under våren, men inte styra tillsammans.

Även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna utesluter han samarbete med.

– De står för helt andra värderingar. Om vi tar SD så har de helt annan syn på människors lika värde, om vi ska ha ett öppet eller stängt samhälle. Så det är uteslutet. Samma gäller med Vänsterpartiet, vi har helt olika syn på fördelningspolitik, kollektivt tänkande eller individen i centrum och företagens betydelse. Med Miljöpartiet är det tvärtom, där upplever jag att det finns många frågor som vi har samsyn kring även om det skulle krävas kompromissvilja.

– Men jag utesluter inte ett minoritetsstyre heller, lägger han till.

Den fråga som Moderaterna absolut inte vill kompromissa bort handlar om integration.

– Vi vill ta ett nytt grepp kring integrationspolitiken för att bryta utanförskapet i Linköping. Vi har ett antal tusen personer som lever utanför och alla de individerna förtjänar bättre. Fler människor måste få egen försörjning.

Som exempel anger han att kommunen skulle kunna ta över delar av Arbetsförmedlingens ansvar att hjälpa nyanlända.

Niklas Borg är införstådd med att livet som heltidspolitiker innebär minst lika mycket jobb som att driva Marinaman och vara fritidspolitiker. Däremot kanske arbetet skiftar årstid.

– Jag har en förhoppning om att kunna vara mer på sjön. Politik är faktiskt heldött i juli – bortsett från i år när det är valår.