Sedan tidigare har redan Noaks ark en klinik i Norrköping där du kan snabbtesta dig för hiv. Den slog upp portarna i juni förra året.

– Det är viktigt att det finns flera möjligheter för människor att kunna testa sig för hiv i regionen, säger Rickard Eriksson, verksamhetschef på Noaks ark i Linköping.

Noaks ark har lagt upp det så att kliniken i Linköping har öppet på måndagar mellan klockan 17.30 fram till 19.30, medan det är onsdagar på samma klockslag som gäller i Norrköping. Själva testet går till så att man tar ett stick i fingret, där provsvaret kommer inom femton minuter. Ett negativ svar visar att man definitivt inte har hiv, förutsatt att tillräckligt lång tid har hunnit passera efter smittillfället.

Artikelbild

Ett positivt svar betyder till 99,7 procent att du har en positiv hiv-diagnos, men testerna måste dock skickas vidare därefter för analys. Minst lika viktigt är samtalet du hinner ha med patienten under de femton minuter som det tar att få provsvaret.

– Det är väldigt viktigt att ta emot personen som vill testa sig på rätt sätt. Jag tror många känner att det är lättare att komma till oss för att ta ett hiv-test. Många av de personer som kommer till oss känner helt enkelt att de blivit illa behandlade i andra sammanhang, men här är vi väldigt noggranna med själva bemötandet, säger Rickard Eriksson. Lars Moberg, medicinskt ansvarig läkare för testverksamheten fyller i:

– Du måste ta emot dem som vill testa sig på ett schyst sätt. Det är trivialt, och kostar inte mycket pengar för samhället.

I Sverige lever i dag ungefär 5 000 personer med hiv.