Gula paviljongen, ett stenkast bort från Cupolen, har renoverats och används stora delar av året som studieplats för Mariannelunds folkhögskola.

Här drivs också ett sommarcafé i regi av Origo, Linköping, som är en del av Pingstkyrkan.

Verksamhetsledaren Maria Nyman hälsar oss välkommen.

Artikelbild

| Jennifer Gustafsson, till höger, tar emot en av gästerna till sommarcaféet, Christina Thander som nyligen flyttat in i området.

– Vi är en plattform för människor som under en längre tid stått utanför arbetsmarknaden, som kanske har ett missbruk bakom sig eller som har brottats med psykisk ohälsa. Hit kommer också nyanlända som vill förkovra sig i det svenska språket, säger hon och visar runt.

Det doftar av nybakat bröd.

Menyn består av matiga mackor, pajer, bullar och olika sorters kakor.

Kaffebryggaren med dubbla kannor står på och väntar på att kunderna ska dyka upp.

Artikelbild

| Jennifer Gustafsson och Martin Östergren har båda varit långtidsarbetslösa. Nu hjälps de åt att driva sommarcaféet i Gula paviljongen tillsammans med flera andra.

– Det är boende i området som hittar hit. Och byggare som håller på att färdigställa de sista husen. Även folk i plus 70 - boendet här intill brukar besöka oss. Det har blivit en social samlingsplats för många, säger Nyman.

För flera i personalen har sommarcaféet blivit en vändpunkt i livet.

Artikelbild

| Martin Östergren har äntligen hittat en arbetsplats där han känner sig trygg och säker. Verksamhetsledaren Maria Nyman hjälper också till med de dagliga sysslorna

Jennifer Gustafsson, 32 år, hade det riktigt tufft med psykisk ohälsa samtidigt som hon gick arbetslös i fyra år.

I dag har hon fått en anställning som handledare där hon fungerar som Maria Nymans närmaste medarbetare.

Artikelbild

| Sommarcaféet är öppet tre dagar i veckan och har blivt en plats där många känner stor trygghet.

– Det blev min räddning. Jag vet inte vart livet hade tagit vägen om jag inte fått den här chansen, säger Jennifer och ler.

Sommarcaféet är en plats där det är okej att göra misstag, intygar Martin Östergren, 54 år.

Artikelbild

| Personalen vid sommarcaféet bakar bullar, småkakor och fixar matiga mackor åt de kunder som dyker upp.

– Man får ta eget ansvar och ställs inför lagom stora utmaningar. Men det är ingen som sågar en jäms med fotknölarna om man skulle misslyckas. Istället får man en klapp på axeln och ett vänligt ord om att försöka igen.

Martin har varit arbetslös sedan 2011, berättar han, och varit involverad i flera olika arbetsmarknadsprogram.

Artikelbild

| Sommarcaféet har öppet tre dagar i veckan. Här finns bland andra Maria Nyman, Martin Östergren och Jennifer Gustafsson.

– Det tär på psyket. Och på självförtroendet. Men nu känns det okej. Jag är trygg när jag kommer hit. Arbetsuppgifterna varierar och det är bra. Ibland får jag ta hand om disken, ibland serveringen. Vi får till och med sköta trädgården här utanför.

När sommarcaféet upphör i mitten av augusti väntar andra arbetsuppgifter för gruppen som ingår i projektet.

– Vi serverar dagens lunch två dagar i veckan. Ingen av oss har någon speciell utbildning, utan alla hjälps åt. Det är husmanskost som gäller. Vi har fått mycket beröm för våra matlagningskunskaper, säger Maria Nyman med ett leende.