"Släck lyset", "sänk värmen", "stäng av datorn". Alla är uppmaningar som syftar till att minska energiförbrukningen. Detta har eleverna på Tokarpsskolan i Malmslätt blivit experter på. Skolan har sedan januari förra året varit med i projektet 50/50. Syftet var att bidra till kunskap om hur eleverna tillsammans kan minska energiförbrukningen på skolan. Den sista september i år kunde man slå fast en besparing på drygt 120 000 kilowattimmar, vilket motsvarar årsförbrukningen av tolv normalstora villor. Maria Slycke och Elin Lindberg är två elever som jobbat med projektet på skolan.

– Det känns som att fler har förstått hur viktigt det är att spara in på elförbrukningen. Det har inte gått att undgå då det sitter lappar uppe över hela skolan, säger Maria.

Elin Lindberg håller med:

Artikelbild

| Besparingar. Läraren Ann-Margret Karlsson tar emot checken på 21 343 kronor av Lejonfastigheter.

– Det har varit roligt och spännande att jobba med det här eftersom det förbrukas så mycket onödig energi, säger Elin som numera går på gymnasiet på Folkungaskolan.

Jobbar ni med att minska elen hemma också?

– Ja, jag släcker lampor hela tiden. Det känns som att jag är den ende som släcker hemma, säger Elin Lindberg.

Eleverna har bland annat satt upp termometrar i alla utrymmen och gjort skyltar med påminnelser om att stänga dörrar, släcka och stänga av projektorer. Arbetet som nästan pågått i två år resulterade i en check på 21 343 kronor, det vill säga hälften av den totala besparing skolan gjort sedan projektet startade. Pengarna delades ut av Maria Widfeldt som är hållbarhetschef på Lejonfastigheter.

Artikelbild

| Anna Altimiras Granel, Elin Lindberg och Maria Slycke har alla tre varit med och sparat energi på skolan.

– Normalt sett så jobbar vi själva med den här frågan, men vi klarar det inte utan att samverka med skolan och eleverna. Femtio procent av besparingen går tillbaka till skolan. Vi tycker att skolan ska få tillbaka pengar för sitt arbete som de lagt ner i det här, säger hon.

Checken togs emot av Ann-Margret Karlsson, en av lärarna som varit lite extra ansvarig för projektet på skolan. Hur mycket pengar skolan skulle få visste de inte innan.

Artikelbild

| Aktiviteter. Det firades i gympasalen på Tokarpsskolan i Malmslätt. Cykla fram en smoothie, utmana någon i nattduellen och framför allt tårta var en del av firandet för energibesparingarna.

– Nej, men alla elever kommer att få ta del av det, säger hon.

Vad ska ni göra med pengarna?

– Det får vi se, eleverna kan lämna förslag till elevrådet om vad pengarna ska användas till.

Plötsligt blev det svart i den fyllda gymnastiksalen, av någon anledning slocknar lamporna.

– Ja, vi sparar ju in på elen ..., skrattar de.

oscar.petre@ostgotamedia.se