Nu är högsäsongen på Naturum Sommen i full gång och personalen möter nästintill dagligen många nya besökare i alla åldrar från världens alla hörn. Sedan fyra månader tillbaka är Martina Saldner ny föreståndare på Naturum Sommen.

Med erfarenheter av arbete med barn samt engagemang för nyanlända, hoppas hon kunna utöka Naturums verksamhet med mer utomhuspedsgogik och grön integration.

Det har visat sig att barn som vistas mycket i naturen tenderar att få ett större miljöengagemang som vuxna. 

- På Naturum Sommen jobbar vi aktivt med information om nedskräpning och nedbrytning av skräp, berättar Martina.

Hon berättar även hur folk både blir förvånade och inte minst förfärade när de får reda på hur lång tid det faktiskt tar för skräp att brytas ner. Hon lyfter fram ett exempel som tuggummi, där det tar hela 25 år att förmultna. 

- Att öka upplysningen kring vår påverkan på naturen är viktigt, samt att ge hopp. Vi kan ju faktiskt förändra och förbättra situationen, menar Martina.

Då naturen har en viktig och central roll i den svenska kulturen, tror hon också att naturvistelse är en bra väg till en god integration. 

- Det är viktigt att få ta del av hela Sverige, till exempel binda en midsommarkrans, fiska abborre eller plocka svamp. Det kan få personer att känna sig mer inkluderade i samhället.