Sprängdådet: "Vi behöver lite tur"

I drygt fyra månader har polisen försökt att hitta personen bakom sprängdådet på Ådalagatan. Nu väljer polisen att dra ner på antalet utredare som ingår i spaningsgruppen.

Daniel Axelsson säger att en mindre utredningsgrupp nu kommer att fortsätt att utreda explosionerna på Ådalagatan och Garnisonen.

Daniel Axelsson säger att en mindre utredningsgrupp nu kommer att fortsätt att utreda explosionerna på Ådalagatan och Garnisonen.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-10-22 06:00

Ett av de allvarligaste brott som skett i Linköping i modern tid riskerar att bli ouppklarat. Trots att ett 20-tal utredare på heltid har jagat den eller de personer som låg bakom sprängdådet på Ådalagatan den 7 juni har inget avgörande genombrott skett.

– Det finns fortfarande intressanta uppslag, men vi har gjort den bedömningen att utredningen inte längre kräver den här stora, extra resursen. Vi måste nu titta på vilken numerär som ska fortsätta att arbeta med ärendet. Det kommer att bli en grupp som fortsätter att jobba med det, men i mindre skala, säger kommissarie Daniel Axelson, chef för enheten för grova brott i Linköping. 

Polisen i Linköping har haft stöd av erfarna utredare från Nationella operativa avdelningen. Dessutom har poliser från Södermanland och Jönköping ingått i utredningen. Personalen från NOA och grannlänen har nu lämnat utredningsgruppen. 

– Vi måste titta på vad vi har i övrigt för ärenden som ligger på våra skrivbord. Vi har lagt ner över fyra månader med en väldigt stor polisiär resurs. Det känns rätt att göra på det här sättet, säger Axelsson. 

Har ni ändå skaffat er en bild av vad som hände på Ådalagatan den 7 juni? 

– Vi har en teori så klart. Men vi saknar ännu väldigt mycket för att nå hela vägen. Den tekniska bevisningen är alltid viktig i grova brottmål och särskilt i ett sådant här fall. Tyvärr är det ju så att vi behöver lite tur och den turen har vi väl inte riktigt haft, än i varje fall.

Tror du att det finns personer som sitter inne med uppgifter men som ännu inte pratat med polisen?

– Det är jag helt övertygad om. Vi behöver få ännu mer folk att prata helt enkelt. Vi kommer fortfarande jobba aktivt i ärendet. Det läggs inte åt sidan. Nu är det poliser från Östergötland som får försöka ro det här i land. 

Så sent som den 4 oktober slog polisen till mot en adress i Ljungsbro och grep en person som misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Personen misstänktes för inblandning i explosionen på Garnisonen den 19 augusti, då en moped som apterats med dynamit exploderade i ett förråd som tillhör polisen. Den misstänkta personen försattes dock snabbt på fri fot efter beslut av åklagare. 

Daniel Axelson säger att polisen fortfarande misstänker att explosionerna på Ådalagatan och Garnisonen har ett samband.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!