Magdalena och Martin Landl växte upp i Slovakien – eller Tjeckoslovakien, som det hette på den tiden. 1989 bestämde de sig för att fly från kommunismen. De lämnade landet, sina föräldrar, släkt och vänner och hamnade i Sverige.

Några år senare, 1992, kunde de flytta in i ett hyrt radhus i Lambohov.

– Det var en stor sak för oss. Vi hade bott i lägenhet innan, det här var vårt första radhus, berättar Magdalena.

Artikelbild

| "Det var en chock. Jag började storgråta när jag såg att tallen var nedsågad", berättar Magdalena Landl.

Bland det allra första de gjorde var att plantera en tall utanför ingången, en planta de fått från goda vänner.

– För oss var tallen en symbol för vårt gamla hemland. I Slovakien betyder tallen mycket, det är den vi pyntar på julen till exempel, berättar Magdalena.

Tallen växte i takt med barnaskaran. Magdalena och Martin beskar grenar, pyntade med ljusslingor runt jul och satte upp hyllor med blomkrukor mellan de båda stammarna.

Trädet gav skugga så att sovrummet var svalt även den heta sommaren 2018, och allt fler djur uppskattade också tallen.

Artikelbild

| Tallen hade två stammar. Den ena låg emot hängrännan och kunde skada fastigheten, ansåg hyresvärden Stångåstaden.

– Där bodde en ekorre som jag brukade mata, och en koltrast som alltid kom tillbaka och satt där och sjöng. På somrarna surrade bina runt blommorna, minns Magdalena.

I måndags tog Magdalena och Martin en promenad för att handla. När de kom tillbaka efter en timme fick de en chock. Av den gamla tallen återstod bara en stubbe och en hög med sågspån.

Artikelbild

| "Hur kan Stångåstaden göra så här utan att ens informera oss i förväg", undrar Magdalena Landl.

– Jag började storgråta. Det var fruktansvärt smärtsamt. Det var som att mista en familjemedlem. Det låter kanske löjligt, men det är så det känns, säger Magdalena.

För några månader sedan dog Magdalenas pappa i Slovakien. Därför kändes förlusten av tallen – den symboliska länken till hemlandet – extra svår just nu, tror hon.

Artikelbild

| "Det har blivit fel. Givetvis skulle vi haft en dialog med hyresgästen om det här", säger Ulf Gustafsson, förvaltningschef på Stångåstaden.

– Jag har inte kunnat sova. Jag har dragit ner gardinerna, för jag vill inte titta ut.

I efterhand har Magdalena fått veta att den ena av trädets två stammar hade legat emot hängrännan och att det var därför trädet togs ner. Det som hon inte kan förstå är hur hyresvärden Stångåstaden kunde göra så utan att berätta något i förväg.

Artikelbild

| Tallplantan var en gåva från goda vänner och planterades för 27 år sedan.

– Det är horribelt. Så okänsligt. Vi kunde ha diskuterat det, kanske spänt ett band mellan stammarna så att trädet kom bort från hängrännan. Eller så kunde de ha sågat ner den ena stammen och lämnat den andra, säger hon.

Ulf Gustafsson är förvaltningschef på Stångåstaden. Han beklagar det som skett.

Artikelbild

| "Nu funderar vi på att flytta. Det känns inte som vårt hus längre", säger Magdalena Landl.

– Vi har gjort fel, så är det. Vi ska inte gå in på hyresgästers mark och göra saker utan att informera i förväg. Som jag ser det handlar det om en missuppfattning mellan oss och entreprenören som tog ner trädet.

Han berättar att det finns flera träd i området som behöver tas ner.

– Lambohov har funnits så länge att det finns många träd som vuxit sig för stora och står för nära fastigheterna. Just det här trädet låg emot hängrännan och var på väg att trycka emot vindskivan. Men givetvis skulle vi haft en dialog med hyresgästen. Det är möjligt att det hade gått att hitta en lösning så att halva trädet fått vara kvar, det är svårt att svara på i efterhand.

Ulf Gustafsson vill nu göra det bästa av situationen.

– Att få tillbaka trädet går ju inte. Men vi kan plantera ett nytt träd som inte bara är en buske, det finns de som är lite större. Vi ska ha en dialog med kunden.

Magdalena Landl vet inte riktigt hur hon ska ställa sig till det.

– Just nu funderar vi faktiskt på att flytta härifrån, efter 27 år. Det känns inte som vårt hus längre.