Produktionsbolaget Unlimitedstories vill spela in en tv-serie i Linköping som bygger på Mons Kallentofts deckare. Kommunen har planer på att sponsra projektet, bland annat genom att låta Stångåstaden gratis låna ut 20 lägenheter till filmteamet under åtta månader.

Planerna har mött protester, både bland allmänheten och hos oppositionspolitiker.

Fredrik Törnqvist betonar att inget är beslutat – det ska Stångåstadens styrelse göra på måndag – men säger att sponsringen kan vara befogad.

– Vi har ett uppdrag i vårt ägardirektiv att vara med och utveckla Linköping, så vi tyckte att den här grejen totalt sett kunde vara väldigt bra. Ungefär som att Ystad haft väldigt mycket hjälp av Wallanderfilmerna som gjort orten mer känd.

Törnqvist säger att Stångåstaden inte tänker gå in i projektet ensamt.

– Om vi fattar beslut att vara med kommer det att vara villkorat. Näringslivet ska också vara med – hela Linköping måste kraftsamla om det här ska bli något.

Kan ni skaka fram 20 tomma lägenheter?

– Ja, vi har så pass stor omsättning att rent praktiskt är det inte svårt att låna ut lägenheter under en begränsad tid. På våren är det till och med så att vi har vakanser bland studentbostäderna. Men sedan är ju frågan om det är rätt – det får styrelsen ta ställning till.

Facebook är många upprörda och tycker att bostäder ska gå till dem som köar?

– Ja, jag har stor förståelse för det. Men på sociala medier är det så lätt att skriva svart eller vitt. Frågor är ofta mer komplicerade än så.

Stångåstaden har också fått kritik för att ärendet om stöd till filmbolaget sekretesstämplats.

– Det är inte vi som velat ha sekretess, utan produktionsbolaget som bett oss att inte sprida filmplanerna. Men när styrelsen träffas på måndag kommer det inte att vara ett sekretessärende. Det är överspelat eftersom det stått överallt redan.