Fri från dåliga blodsockervärden
”Min diabetes typ 2 upptäcktes 2004 och därefter följde jag diabetessköterskans kostråd fram till december. 2010. Blodsockervärdena försämrades hela tiden. Januari 2011 var mina värden så dåliga att det var dags att börja med mediciner. Jag tackade nej, jag ville prova lågkolhydratkost. Mina blodsockervärden blev snabbt normala och någon medicin behövdes aldrig. Har nu ätit så i 2 år och 9 månader. Är fri från dåliga blodsocker-värden och har dessutom gått ner 12 kg i vikt. Min vårdcentral i Berga var aldrig positiv till lågkolhydratkost, det blev ganska kärvt mellan mig och min diabetessköterska.”

Normala värden efter några veckor
”Jag fick, mycket förvånande, diagnosen diabetes typ 2 i mars förra året. Jag ordinerades de sedvanliga medicinerna Simvastatin och Metformin. Den förstnämnda tog jag aldrig och Metforminet slutade jag med när jag (och min hustru, som är frisk) började med lågkolhydratkost i april förra året. Alla mina värden (blodsocker, blodfetter mm) blev normala efter några veckor och så har det varit sedan dess. Jag är alltså ”frisk” så länge jag inte äter kolhydrater. Dessutom har jag gått ner några kilon i vikt men jag var inte överviktig när jag började. Min hustru tog nyligen alla blodvärden och det visade sig att även hennes blodfettvärden var utmärkta.”

Obegripligt
”Jag har slutat med 19 tabletter sedan jag började med lågkolhydratkost för ett år sedan. Tar inte längre några diabetesmediciner. Många andra mediciner har jag också slutat med. Hur man fortfarande kan säga att denna kost inte är bra är obegripligt. För mig har den gett mig livet tillbaka.

Sköterskan tvärvände
”Min diabetessköterska var mycket tveksam till lågkolhydratkost, men efter en föreläsning med Fredrik Nyström tvärvände hon. Trots att mina förbättrade värden talade för sig själv.”

Läkare med kunskapsluckor
”Bedrövligt att den nydebuterade diabetikern sätts på behandling som ofta snabbar på naturalförloppet än att få det att avstanna. Min fd ”läkare” visade sig ha stora kunskapsluckor inom grundläggande fysiologi, fettskrämd, kolesterolfantast (alla ska äta statiner!) och överförskrivande utan någon som helst vilja eller kunskap att åtgärda felorsaken. Det är en skandal att vi har en högutbildad (eller i varje fall långtidsutbildad) yrkesgrupp som inte klarar av sitt jobb. Diabetessköterskan var likadan men erkände att hon inget kunde och att hon bara gjorde som hon blev tillsagd”.

Felaktiga råd har gjort oss sjukare
”Diabetesvården har varit inriktad på felaktiga kostråd som gjort oss sjukare och sjukare. Sjukvården i stort måste ändra inriktning. Läkemedelsbolag kommer inte att tjäna lika mycket pengar på diabetesmedicin. Det ligger mycket prestige och pengar bakom alla negativa reaktioner mot lågkolhydratkost.”

Stort tack!
”Alla som delar sina historier, alla som vågar ta fighten i media, läkare, sköterskor och dietister som vågar gå mot strömmen (och det är lättare sagt än gjort) ska ha ett STORT tack. Ni räddar LIV!”

Kejsaren är naken
”Myndigheterna och sjukvården är uppbundna av livsmedels- och läkemedelsindustrin. De tjänar pengar på den skit de erbjuder, bekostar forskning och annat, och ingen vågar säga att kejsaren är naken. Utom ett fåtal.”

Värken är borta
”Jag kör lågkolhydratkost sedan ca tre år och håller mina värden på bra nivå. Om jag gått efter min diabetessköterskas råd hade jag med all sannolikhet haft sprutor. Borta är också en komplicerad värkproblematik som traditionell medicinering ger.”

Inga sprutor längre
”Jag är 29 år och mody 3-diabetiker. Har varit insulinbehandlad från 14-års ålder. Började med lågkolhydratkost för tre år sedan och har sedan dess inte tagit en spruta! Min mamma har samma diabetes och litar till fullo på sin läkare, vågar inte göra det hon själv och kroppen mår bäst av, utan pumpar sig full med insulin istället.”

Snacka om effekt på blodsockret!
”Min äldsta dotter, 21 år, har haft diabetes typ 1 sedan hon var åtta år. När hon insjuknade fick vi rådet att vi skulle leva som vanligt, dvs det är tillåtet att äta godis osv, bara att ta mer insulin. I det läget kändes det så skönt att det var så, men ju mer jag läste på, desto mer tokigt kände jag att det var. Dessutom såg jag ju hur kolhydrater, främst snabba, påverkade hennes blodsocker så det åkte berg- och dalbana. Förra sommaren bestämde hon sig för att äta lågkolhydratkost, mest pga av att hon haft massor av problem med svamp i underlivet (de lär visst livnära sig på socker). Snacka om effekt på hennes blodsocker! Det dagliga stabiliserade sig omedelbart och hennes HbA1c sjönk massor! Hon kände själv hur mycket bättre hon mådde. Och svampen försvann!”

Frisk diabetiker
”Är diagnosticerad typ 2-diabetiker som för fem år sedan lade om kosten varvid blodsockret stabiliserade sig till helt normalt. Blodfetter bättre än jag någonsin haft. Jag är frisk diabetiker sedan 2009 med lågkolhydratkost. Jag slutade  med insulin två dagar efter att jag lagt om kosten. Jag är nu inne på mitt sjunde år utan insulin, innan jag lade om kosten hade jag tagit insulin i sju år.”

Utskälld
”Arbetar som sjuksköterska och har själv fått en avvikelserapport på mig (av dietist) när jag informerade en ung kille med nyupptäckt diabetes om att det fanns andra koster att välja än den traditionella diabeteskosten. Blev även utskälld av nämnda dietist och kallad oprofessionell och okunnig.”

Kanonbra utan mediciner
”Min sambo fick diabetes typ 2 diagnostiserad innan hon ens fyllt 40. Hon var hos läkaren i fredags och alla värden var kanonbra! Ingen medicin, bara min goda hemlagade lågkol-hydratkost. Här finns recept och inspiration: http://lchfblogg.sandramedin.se/#home

Friskare och lättare
”Jag äter lågkolhydratkost sedan ett par år tillbaka och blev diagnostiserad diabetes typ 2 för ca tre år sedan. Dock har jag inte ätit några mediciner mer än ett blodtryckssänkade statin under ca en månad i början. Jag slutade ganska snart eftersom jag inte mådde bra av det. Med lågkolhydratkost har jag gått ner 13 kg och är mycket friskare än jag tidigare var.”